Erasmus+ Szakmai gyakorlat Máltán – 2024. február 04. – 2024. március 03.

Szakmai gyakorlat Máltán – 2024. február 04. – 2024. március 03.

A 2023-1-HU01-KA121-VET-0000146600 számú „Európa körül a Kerivel” ERASMUS+ pályázaton belül 6 vendéglátás ágazatban tanuló diákunk vett részt 2024. február 04. és március 03. között Máltán egy hónapos szakmai gyakorlaton:

Barabás Szabolcs Szilveszter (3/11/2) – panziós-fogadós

Darida Petra (11/C) – cukrász szaktechnikus

Farkas Alexa (11/C) – cukrász szaktechnikus

Fehér György (11/B) – vendégtéri szaktechnikus

Kovács Veronika (11/B) – vendégtéri szaktechnikus

Szász Boglárka (11/B) – vendégtéri szaktechnikus

 

A program segítségével tanulóink egy hónapot töltöttek Máltán szakmai gyakorlaton, ahol jártasságot szereztek angol nyelven való kommunikációban, ismerkedtek a sajátos máltai kultúrával, gasztronómiával és az ott élők, a hely sajátosságaiból adódó kivételesen pozitív, turistabarát vendégszeretetével. Minden lakos tisztában van azzal, hogy a kis sziget fő bevételi forrása az elégedett turista, aki, ha jól érzi magát vissaztér, másokat is utazásra ösztönöz. Ezt tanulóink a 4 hét alatt teljesen átérezték – a program lejártával szívesen maradtak volna még akár dolgozni is, hiszen a munka mellett kirándulásra, a helyi gasztronómiai szokásokkal, látványosságokkal való ismerkedésre is maradt idejük.

Szállásuk önálló apartmanban volt, ahol önmagukról gondoskodtak, ezzel is erősítették az ERASMUS+ program célkitűzéseit:  jártasságot szereztek az idegen nyelven folytatott kommunikáció terén, személyközi, szociális és állampolgári kompetenciáik is erősödtek – uniós polgárokként számos kedvezményben, előnyben részesültek. Kezdeményezőkészségük és vállalkozói kompetenciájuk, a kulturális tudatosságuk és kifejezőkészségük és a változásokhoz való jobb alkalmazkodásuk segítségével probléma-megoldásuk, a döntéshozás, az önvezetés, önmenedzselésben a kultúrák közötti kommunikáció iránti pozitív attitűdjük segítette őket.

Az apartmanjuktól – mely Sliema-ban volt -, kb. 10 perc kényelmes sétával megközelíthető egy tömegközlekedési csomópont, de számos vásárlási lehetőség, étterem valamint több szabadidős tevékenység is várta őket. De a környék, a máltai látnivalók is rabul ejtették a csapatot.

A Dolce Peccati kávézóban Kovács Veronika, Szász Boglárka és Farkas Alexa, a No 43. kávézóban a Barabás Szabolcs Szilveszter, a Busy Bee kávézóban a Darida Petra és a Café Cuba kávézóban Fehér György szerzett hihetetlenül emlékezetes szakmai gyakorlatot, ahol sok szakmai fortélyt is elsajátítottak.

Tanulóink szabadidejükben kirándulhatnak, felfedezhették a környéket, a vásárlási és étkezési lehetőségek is biztosítottak voltak. Sőt, szállásukon önellátó módon főzhettek maguknak, összekovácsolódott kis közösségüknek. A kék, uniós egészségbiztosítási kártyának is nagy hasznát vettük – szerencsére csak kisebb meghülés jelentkezett két tanulónál -, de így megtudtuk azt is, hogy hogyan működik – korrektül – a máltai egészségügyi ellátás. 

Az élmények garantáltan életre szólóak lesznek, hiszen mindannyian most tapasztalhatták meg először egy hónapon át, milyen is az öngondoskodás, a felelős munkavállalói lét egy idegen, távoli országban. Mindenki nagyon hálás az ERASMUS+ Programnak a lehetőségért!

 

Lejegyezte: Tóth G. Ildikó, kísérőtanár 

Related Post