Erasmus+ KA2 – Törökország 2021

„Read, enjoy and develop yourself”
2020-1-NO01-KA229-076515_5
Helyszín: Manavgat / Turkey
Időpont: 2021. október 25-30.

Karanténos álmából ébredt újra az Erasmus+ Read, enjoy and develop yourself projekt, mely során hat napos projekttalálkozóra utazott ki a törökországi Manavgat városába iskolánk négy oktatója, Erdélyi Lajosné projektkoordinátor, Gyulai Éva, Zsilinszki Kutasi Angéla, s jómagam Várfalviné Vincze Ágnes projektsegítők.

A találkozón Magyarországon kívül Lettország, Norvégia, Olaszország, Portugália és a házigazda Törökország partneriskolái képviseltették magukat 2021. október 25-30 között.

A pályázat témája az élvezetes, fejlesztő olvasás mint tanulási, tanítási tevékenység.

Az elsőnapon ellátogattunk a manavgati középiskolába, betekintést nyertünk egy tanóra menetébe is. Számomra ekkor történt utazási élményem első rácsodálkozása. A tanárra összpontosító, érdeklődő tekintetű tanulóifjúság, az óraközi szünetekben önfeledten focizó fiúk, karöltve társalgó -szemérmesen pislogó- lányok, gyerekkorom iskolai hangulatát idézték. Sehol egy mobiltelefont nyomkodó, görnyedő diák, helyette mozgó, zsivajgó, kíváncsian fürkésző, készségesen segítő tinédzserek. A hidzsábot viselő lányok, smink nélkül, szolidan felöltözve, lelkesen útbaigazítottak az épületben.

Első nap délutánján találkozón vettünk részt Manavgat kormányzójánál, aki élénken érdeklődött melyik országban, milyen korcsoportnak, mely tantárgyat tanítjuk.

A többi nap délelőttjein a szálloda tárgyalótermében török házigazdáink előadást tartottak a különböző olvasási módszerek és technikák gyakorlati megvalósításáról. Képzésben részesültünk a kritikus olvasás öt technikájáról, a gyorsolvasás és jegyzetelés jelentőségéről, a néma és a hangos olvasás szerepéről az oktatásban.

Előadásokat hallgattunk a partneriskolák képzésének jellegéről, országuk nevezetességeiről. Az első projekttalálkozó révén, ekkor került sor az elkövetkező találkozók időpontjának, helyszínének és tartalmának a megbeszélésére.

Íme néhány érdekesség, melyet nem ismertem volna meg, ha nem ezen a projekten veszek részt:

Kedves gesztusoknak lehettünk megtiszteltjei az iskolában, majd a vendéglőbe érkezésünkkor: vendéglátóink egy üvegből rózsa illatú kölnivizet töltöttek a markunkba, amit szétdörzsölve a tenyerükben az arcunkat is felfrissíthettük vele.