Cukrász

Édes élet a cukrászélet. A turizmus-vendéglátás ágazathoz tartozik a cukrász szaktechnikus képzésünk, mely újra népszerű és a gasztronómiai szakemberek által elismert hivatás lett.  Ezt a szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik nyitottak az újdonságokra, változatos, önálló, elmélyült munkára vágynak, kézügyességüket szeretnék tovább fejleszteni, esztétikai érzéküket és kreativitásukat szeretnék mozgósítani munkájuk során, legyen az akár cukrászsütemény, fagylalt, bonbon vagy díszmunka elkészítése. A kreativitásnak és a fantáziának csak a csillagos ég szabhat határt, a cukrász akár művésszé is válhat, hiszen sokféle alapanyag tartogat végtelen lehetőséget számára.

Turizmus-vendéglátás ágazat  képzése, amely technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a
megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, problémamegoldó képesség, empátia, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködő képesség, nagy terhelhetőség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a cukrászvállalkozások üzemeltetéséhez szükséges vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatot lát el;
  • irányítja, szervezi, ellenőrzi — tulajdonosként, alkalmazottként — az árubeszerzési, a raktározási, a termelési, az értékesítési, kiszállítási tevékenységeket;
  • közvetlenül kijelöli a feladatokat, elkészíti a munkaidő-beosztást, betanítja és felügyeli a cukrászat személyzetét, összehangolja, irányítja, a munkavállalók tevékenységét, ellenőrzi a végzett munka minőségét;
  • ismeri és képes alkalmazni a szakterülete idegen nyelvi szókincsét;
  • bemutatja, népszerűsíti (reklámozza) az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot;
  • megtervezi az egység működését, üzleti tervet készít;
  • termelő és értékesítő tevékenységet végez, részt vesz a cukrászati készítmények elkészítésében.
  • Azoknak a fiataloknak ajánlott, akik szeretnek alkotni, érdekli őket a szervezés, logisztika. A szakképzettséggel a végzett szakemberek kiválóan el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon. Azoknak is ajánlott, akik szakirányú felsőfokú tanulmányokat szeretnének folytatni a későbbiekben.