Erasmus+ KA2 – Dánia 2022.09.24. – 10.01

Erasmus+ KA2
„Healing the Earth with Learning Power”
2020-1-DE03-KA229-077384_6
Helyszín: Aarhus / Dánia
Időpont: 2022. szeptember 24.-október 01.

2022.09.24.-10.01. között iskolánk négy tanulója – Somogyi Zazi Natália, Urbán Csenge, Kuhn Alexandra, Dohányos Jázmin – és három tanára – Soós István, Erdélyi Lajosné, Zsilinszki-Kutasi Angéla- Erasmus+ KA2 projekttalálkozón vett részt Dániában a „HELP” projekt keretében.

A tanulók a fogadó családokkal töltötték a vasárnapot, és a pihenés után kirándultak a környéken.

Hétfő reggel az iskolában találkoztak először a török, német, spanyol, francia és magyar diákok. Az ismerkedési, csapatépítési játékok után az előzetesen elkészített feladatok bemutatása következett országonként.

Az ebédet az iskola fogadó diákjai készítették elő a vendégeknek.

A délután sporttevékenységgel telt a tanulóknak, az iskola tornatermében taekwondo bemutatón vettek részt, majd mindenki hazatért fogadó családjával.

Kedden a reggeli iskolába érkezés és egymás üdvözlése után munkában gazdag nap következett.

A tanulók délelőtt egy Christian Dietrichsen által tartott előadás keretében megbeszélték, hogyan válhatunk tudatosan fenntartható környezetet teremtő emberré egy posztmodern társadalomban.

Ebéd után teljes aktivitást igénylő tevékenységen „házi készítésű napelemet” készítettek a vegyes összetételű csoportba rendeződött tanulók.

A tanárok megbeszélték a következő, magyarországi projekttalálkozó programját, feladatait.

Késő délután Aarhus városát tekinthették meg egy idegenvezető irányításában.

Szerdán az iskolába érkezés után újra buszra szálltunk és célba vettük úticélunkat, Molslabratory-t. Ez egy helyi Nemzeti Park, amely a tengerparton helyezkedik el, és itt szabadon élnek őshonos vadlovak. A Kattegat-tenger partján költöttük el finom ebédünket. A hazaút után kettévált a csapat, a tanulók visszautaztak az iskolába, és annak klubházában szabadidős tevékenységet végeztek.

A tanárok leszálltak a buszról Aarhusban, és egy másikkak kiutaztak a helyi történeti múzeumba, a Moesgaard Museumba.

A csütörtöki napot Aarhus városában töltöttük.

Délelőtt ellátogattunk a helyi REUSE-ba, amely a fenntarthatóság jegyében jött létre. Ide hozhatják be az emberek megunt, de még jó állapotban lévő dolgaikat. Akinek szüksége van ezek közül bármire, az innen elviheti ingyen.

Az ebédet az Aarhus StreetFood-ban ettük meg.

 

A délutánt a DOKK1 nevű kulturális központban töltöttük, ahol megnézhettük az önkiszolgáló könyvvisszaváltó automata működését is.