Erasmus+ KA2 – Törökország 2019

Erasmus+ KA2 – Törökország
„Little Actions for Active Citizenship”
2018-1-HU01-KA229-047711_2
Törökország/Manavgat
Időpont: 2018.01.13-01.18

Iskolánk hat tanulója: Erdei Máté 10/A, Lázár Nikolett 10/A, Sajtos Imola 10/A, Szabó Botond 9/B, Lászlótelki Lilla 10/A és Ferkovics Aisa Doren 9/A; Erdélyi Lajosné, Sári Erika és Bori Frigyes kisérőtanárok vezetésével töltött egy hetet Törökországban.

A projekt témája az egészséges táplálkozás, függőségektől mentes, egészséges életmód, elsősegélynyújtási ismeretek és azok helyes alkalmazása a gyakorlatban, a kitűzött céloknak megfelelően megvalósult. A résztvevők prezentációkat hallgattak meg szakértők előadásában, illetve valamennyi ország előadta saját prezentációját angol nyelven.

Diákjaink a családi elszállásolás révén betekintést nyertek a török kultúra és életmód mindennapjaiba. Alkalmuk nyílt megismerkedni a helyi szokásokkal a vendéglátó családok életében történő részvétel által. Ennek eredményeképpen erősödött kommunikatív készségük, fejlődött empátiájuk és nyitottabbá, megértőbbé váltak egy teljesen más kultúrában élő emberek

iránt.

Megismerkedtek a környék (Manavgat, Side és Antalya csodálatos természeti adottságaival: vízesés, tengerpart, valamint történelmi nevezetességeivel: antik szabadtéri színház, Apolló templom.

A városi múzeum meglátogatása során átfogó ismeretekre tettek szert az ott élő emberek történelmével, a környék élővilágával, természeti adottságaival kapcsolatban, melynek révén földrajzi, történelmi és biológiai ismereteik egyaránt bővültek.

A török gasztronómia változatosságának megismerése felkeltette érdeklődésüket az egészséges táplálkozás, a kiegyensúlyozott étrend iránt. A szakértők és diáktársaik előadásai következtében tudatosodott bennük a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és a droghasználat szervezetünkre gyakorolt káros hatása. A program összegzéseként minden résztvevő ország tanulói vegyes csoportokban fejezték ki a téma iránti elkötelezettségüket a közösen elkészített poszterek segítségével.

A kiutazáson résztvevő diákok barátságot kötöttek a  török, litván, spanyol, olasz csoportok tagjaival. Az angol nyelven történő kommunikáció elősegítette idegennyelv tudásuk további fejlődését. Valamennyien életre szóló élményekkel tértek haza, a török házigazdák vendégszeretetének és a többi országból érkezett diákok nyitottságának köszönhetően.

A program végén valamennyi ország kisérőtanára közös megbeszélést tartott, melyen kitűnőre értékelték a török szervezők áldozatos munkáját, valamint megtörtént a projekt következő, olaszországi állomása programjának előkészítése is.

Békéscsaba, 2019.02.01

Bori Frigyes