Erasmus+ KA105 – Törökország 2021.12.11-21.

Erasmus+ KA1 – Törökország
„ You be healthy”
2019-3-TR01-KA105-079487
Helyszín: Törökország / Tarsus
Időpont: 2021. 12.11-21.

Iskolánkból, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolából nyolc sportot szerető tanuló –Kovács Fanni, Lakatos Krisztofer (3/11/4), Herendi Krisztián Sándor, Bittó Bercel, Gyucha Bálint (12/B), Filadelfi Hanna, Antal Réka (10/C), Mihálik Márk István (11/B)és egy tanár kísérő –Szokolay Csaba- indult útnak 2021.12.11-én a reggeli órákban vonattal Budapestre a törökországi Tarsus városába az Erasmus+ KA1 Youth be healthy projekttalálkozóra,

A pár órás út után megérkeztünk a repülőtérre, ahonnan 15:10-kor felszálltunk a Budapest-Isztambul járatra.

Mikor megérkeztünk Isztambulba, egy nagyon nyüzsgős reptéren találtuk magunkat. Öt óra várakozás után felszállhattunk az Isztambul-Adana járatra. A leszállás gyönyörű volt mindkét úton. Az adanai reptéren már vártak minket a szervezők, a hajnali órákban elindultunk a busszal a szálloda irányába, Tarsusba.

Miután sikeresen megérkeztünk a hotelba jól kipihenten felkeltünk majd lementünk reggelizni. Ezen a napon szabad program volt, így elindult a csapat felfedezni a környéket.

Az első munkanapon már a reggeli után rögtön mentünk a konferenciaterembe, ahol egy játékos bemutatkozóval kezdtük. Mindenki kapott egy névkártyát, amit viselnie kellett a programok alatt, hogy megkönnyítsük az ismerkedést. Az első napon a törökök mutatták be a saját országukat, nevezetességeiket, az iskolájukat, a helyi egészséges életmódbeli szokásaikat, ételfogyasztásukat.

Négy ország jelent meg ezen az Erasmus találkozón, és mind a négy országnak el kellett készítenie bemutatókat az országáról, városáról, iskolájáról, egy adott témakörről az egészséges életmóddal kapcsolatban. Minden nemzetnek meg kellett rendezni egy kulturális estét, ahol bemutatásra kerültek a néptáncok, népzenék és a gasztronómia.

A második napon egy csodás városnézésre invitáltak mindenkit Tarsusba. A városnézés alatt láthattuk Kleopátra kapuját, és volt szerencsénk megnézni egy kicsi bazárt, ahol mindenki kedvére vásárolhatott, teázhatot és megkóstolhatta az igazi finom helyi török kávét is.

Másnap meglátogathattuk a helyi iskolát, ahol nagyon sok új embert ismertünk meg. Ezen a napon mutatták be nekünk a Youth pass programot, ami ennek a találkozónak a témája. E program során sportolhattunk, röpizhettünk, kosarazhattunk, és kipróbálhattunk általunk még nem igazán gyakorolt sportokat, mint a birkózás és a karate az iskola melletti sportcentumban.

Másnap kirándulni indultunk busszal egy szép nagy hegy felé, a hegy körülbelül 1000 méter magas volt. Út közben megálltunk egy szép tónál, ahol fotózkodtunk sétálgattunk. Aztán folytattuk az utunk felfelé, ahol a vacsoránkat egy csodás étteremben, a felhők között fogyaszthattuk el.

Másnap elmentünk Mersinbe, a szomszéd nagyvárosba. Ez volt az a pont, amikor az egész hét legszebb és legjobb programján vehettünk részt. Mikor megérkeztünk Mersinbe, egy hatalmas, gyönyörű Földközi-tenger látványába csöppentünk bele. Ekkor történt meg, hogy a magyar csapat fogta magát, és vett egy kis fürdőt a tengerben. Nem hagyhattuk ki azt az élményt, hogy Törökországban, decemberben fürödjünk a Földközi-tengerben.

A tengerpart mentén megebédeltünk, majd két órás szabadidőnket egy fantasztikus bevásárlóközpontban töltöttük el a móló szomszédságában.

Következő napon visszamentünk az iskolába, ahol egy verseny volt. A négy résztvevő ország tagjait vegyesen osztották be csapatokba, és kezdetét vette az akadálypályás játék, ahol mindenki szuperül teljesített.

Az utolsó napon volt még egy Science fair is, amit megmutattak nekünk, nagyon ügyes és érdekes dolgokat készítettek 20 kiállító osztállyal a diákok.

Este egy szuper Török mulatság is volt. Az utolsó közös napon mindenki megkapta a Youthpass oklevelét.

Összességében egy nagyon jó élmény volt, szívesen átélném akár mégegyszer. Nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek a programnak és szívesen jelentkezek az újabb programokra.

Mindenkinek ajánlani tudom az Erasmus+ programot, ha lehet vegyél részt Te is rajta!