Erasmus+ Erasmus+ Málta tanulói mobilitás – 2024.04.14. – 2024.05.12

Erasmus+ Málta tanulói mobilitás – 2024.04.14. – 2024.05.12

Az Erasmus + Program-2023-1-HU01-KA121-VET-0000146600 „Európa körül a Kerivel” projekt keretében 6 tanuló külföldi szakmai gyakorlatának lebonyolítására kerül sor Máltán április 14. – 2024. május 12. között.

A programban résztvevő tanulók:

• Cs. Veres Balázs Andor (1/13/A) – szakács szaktechnikus

• Hidvégi Bálint (1/13/A) – szakács szaktechnikus

• Kis Stella Valéria (1/13/A) – vendégtéri szaktechnikus

• Kiss Sándor (1/13/A) – szakács szaktechnikus

• Kovács Nikol Csenge (1/13/A) – vendégtéri szaktechnikus

• Veselényi István (10/C) – szakács szaktechnikus

A tanulókat kísérő tanár Mihaiescu Andrea oktató, aki április 14 – 21- ig egy hetet töltött a tanulókkal.

“ 2022. április 14-én az iskola mikrobuszával utaztunk Budapestre, majd a Ryanair járatával 21h-kor landoltunk Málta repterén, ahonnan az Easy Job Bridge képző és mobilitási központ által szervezett sofőr szállította a tanulókat apartmanjukhoz. Ezután a legszükségesebbek beszerzése következett a legközelebbi üzletben.

A kisérő tanár és tanulók első heti eseményei:

Az első napon reggel elsétáltunk az ügynökség irodájába, ahol egy részletes tájékoztatót kaptunk Máltáról és a sikeres együttműködéshez szükséges információkról, követelményekről.

Majd mikrobusszal bejártuk a gyakorlati helyeket és minden tanuló be lett mutatva a munkaadójának. A program végeztével Valletta Grand Harbour megtekintése után újabb bevásárlás, pihenés következett és készülés a másnapi első munkanapra.

Következő napon, amíg a tanulók megkezdték a munkát a gyakorlati helyeken, városnéző és tengerparti séta volt a hideg, esős, szeles időben, este pedig közös élménybeszámoló és a kis csapat által készített vacsora koronázta meg a napot.

A további napokon Valletta, Mdina, a Three Cities, Bugibba a nevezetességei, és újabb esti találkozók következtek.

Szombaton 3 tanulóval megcsodálhattuk az esti Vallettát és egy csodálatos tűzijátékot is.

Vasárnap reggel közös reggeli és kávézás után Marsaxlokkban, a halpiacon töltöttük együtt a nap nagy részét esti hazautazásomig. ’

Köszönet az ERASMUS+ Programnak a lehetőségért!

Mihaiescu Andrea kísérőtanár

A tanulók hazautazását kísérő tanár Fazekas Erika volt, aki május 5-én este utazott ki a fiatalokhoz és együtt repültek haza május 12-én.

“A kiutazást követő napon, hétfőn, ellátogattam a gyerek lakóhelyére. Nagy örömmel hallgattam, milyen jó élményeket gyűjtöttek a gyerekek addigra a gyakorlati helyeiken. Körbevezettek a lakóhelyükön is, megmutatták a szobákat, a közös helyiségeket.

Szabadnapjaikat péntek, szombatra kérték, így a közös programjainkat is főként azokra a napokra szerveztük.

A pénteki záró meeting után, közösen ellátogattunk a Cafe Cuba Pama-ba, ami Pama városban a bevásárlóközpontban található! Stella, Balázs és Sándor gyakorlati helye volt, mindenki nagy szeretettel fogadta a fiatalokat, búcsúzkodtak.

Felkerestük Bálint és István gyakorlatihelyét is, a Cafe Cuba Qormi-t, ami Qormi városban a Centerparc shopping complex-ben található. Itt is a fiatalok elbúcsúztak mindenkitől, majd ott maradtunk megvacsorázni. Így első kézből kaptam képet, milyen finomságokat készítettek a fiatalok ezen a munkahelyen.

A nap hamar és nagyon tartalmasan telt el, igazán élveztem.

Szombaton Nikollal elsétáltunk az ő gyakorlati helyére, ami egy igazán exkluzív, hatalmas területen elhelyezkedő komplexum, az Urban Valley Resort & Spa volt, San Ġwann városban. Őt is nagy szeretettel vették körül a munkatársai és munkahelyi vezetője is. Őt is visszavárják majd a nyáron, a vizsgák után.

Nagy büszkeség volt látni, hogy fiataljaink kitűnően megállták a helyüket, barátságokat kötöttek, sikeresek tudtak lenni egy idegen országban.

Vasárnap, az esti órákban repültünk haza.

Én köszönöm a lehetőséget, hogy ezt megtapasztalhattam, gyakorolhattam a nyelvet és megismerhettem a Máltai élet pici szegletét.”

Fazekas Erika, kísérőtanár

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Related Post