Erasmus + KA2 – Békéscsaba 2019

Erasmus+ KA2
“Be the change you want to see”
magyarországi projekttalálkozó
2019. május 13-17.

A tanév elején kezdődött projekt következő állomásaként Törökországból, Görögországból, Lengyelországból és Romániából összesen 24 diák és 8 tanár érkezett Békéscsabára az egy hetes magyarországi projekttalálkozóra 2019. május 12-én. A diákok többségét vendéglátó családok fogadták, a 9.A, 9.B, 10.A, 11.C, 12.C, 12.D osztály tanulói vesznek részt a cserediák programban. A program témája az újszerű, történeteken alapuló, élményszerű nyelvtanítás-nyelvtanulás.

Ennek keretében a tanulók bemutatták iskolánkat külföldi diáktársaiknak és tanáraiknak, interaktív városnézésre vitték őket, ahol a 11.C osztály vendéglátós tanulói új szerepben próbálhatták ki magukat, hiszen ők voltak a csoport idegenvezetői. A program részeként a projektben részt vevő magyar és külföldi tanárok rendhagyó nyelvórákat tartottak a nemzetközi diákcsoportoknak, ahol a tanulók tapasztalhatták, hogy idegen nyelvet milyen változatos módszerekkel lehet tanulni-tanítani. Két kirándulás is alkalmat adott arra, hogy a külföldi vendégek belepillanthassanak országunk életébe: Budapesten és Gyulán töltött együtt az 50 résztvevő egy-egy tartalmas napot.

Ezek mellett a hasznos programok mellett a találkozó különlegessége az volt, hogy iskolánkban első alkalommal vendéglátó családok fogadták a gyerekeket. Ez nagyon hasznos és motiváló tanulóink számára, hiszen egyrészt megismernek egy más kultúrát, másrészt az iskolán kívül is gyakorolhatják az idegen nyelvű kommunikációt. Nagyon fontos volt számunkra, hogy milyen véleménnyel lesznek a vendégek és a vendéglátók erről, hiszen további projektekben szintén lehetősége lesz iskolánk diákjainak és családjaiknak külföldi vendégek fogadására.

Idézet a vendéglátó családoktól:

„Köszönjük szépen a lehetőséget! Fantasztikus élmény volt! Magda egy tündéri lány. Az ételekkel meg volt elégedve, ízlettek neki. Rengeteget beszélgettünk. Olyan érzés volt, mintha már régi ismerősök lennénk. Szerencsések voltunk, hogy vasárnap együtt ünnepelhettük meg a szülinapját.  A búcsú szomorú volt, de úgy váltunk el, hogy még találkozunk!” (Tóth Katalin)

„Köszönjük szépen a lehetőséget! Először féltünk, hogy túl nagy a kulturális különbség, de semmi probléma nem volt. Nagyon aranyos és nyitott személyt ismertünk meg Senában. Érdeklődő volt a konyhánk, történelmünk iránt. Érdekes élmény volt a család számára.” (Kovács Gyöngyi)

“Mi is köszönjük! Áprilisban a tájékoztató szülői után úgy éreztük, nagyon magas lécet kell átugranunk. A várt lengyel helyett török vendéget kapunk. Nagyon idegennek, távolinak éreztük azt a kultúrát magunktól. Vasárnap délután a hazaúton (40-50 perc) már pozitívum volt, hogy nagyon jól beszél angolul. Már kipakoláskor látszott, hogy alapból NAGYON alkalmazkodó és tisztelettudó! Közben megbeszéltük, hogy, tiszteletben tartjuk a disznóhús és alkohol nélküli étrendjét. Nyugodtan megeheti majd amit készítünk, vásárolunk. Még akkor este tettünk egy rövid kirándulást Mágorra, tetszett neki. Pozitívum volt ismét, hogy látszott rajta az érdeklődés. Ezért tartottuk magunkat az előre tervezett programjainkhoz. Sajnos az rendelkezésre álló idő véges volt, de próbáltuk a megye néhány nevezetesebb látnivalóját megmutatni neki. Mindig, mindenhol sokat kérdezett. Nagyon érdekelte a múlt és a jelen kultúrája, az emberek mindennapjai és a természet. A zöld mezők, fák, bokrok különösen tetszettek neki. Minden este megköszönte az aznapi programot. Mivel húst keveset evett, nehéz volt kitalálni, mit készítsünk. Szerencsére sikerült mindig olyat, amit ezelőtt soha nem látott, evett. Mindent megkóstolt, jóízűen megevett! Nagyon tetszettek neki a konyhánk ízei. Őszintén elmondta, ha valami negatívumot látott, tapasztalt (szerencsére egy-két apróság volt csak). Értékes embert ismerhettünk meg személyében. Összességében érdekes, teljesíthető feladat volt ez a hét. Köszönjük, hogy részesei lehettünk! Azt mondta, hogy vissza fog még jönni látogatóba Magyarországra a családjával is. Remélem így is lesz!” (Pákozdi Sándor)

“Nekünk nagyon jól sikerült ez a Jakubbal töltött hét. Ő evett, megkóstolt mindent. Elfogadta az uticsomagot, nekünk 4 gyerekünk lett egy hétre. Sajnáltuk, hogy máris vége lett a hétnek. Marci barátaival is szívesen találkozott, íjászkodtak, airsoftot játszottak. Nagyon pozitív a tapasztalatunk! Köszönjük!” (Kiss Rózsa)

“Mi is köszönjük! Rendkívül érdekes volt néhány napot együttélni egy más kultúrából érkezővel. Nagyon intelligens, jól nevelt fiatalembert ismertünk meg.” (Nagy Sándor)