Az iskola

Iskolánk története

Iskolánk az 1954/1955-ös tanévben kezdte meg működését Állami Kereskedelmi Iskola néven. Az akkori 611-es Ipari Szakképző Intézetben kapott helyet a kereskedelmi és vendéglátóipari szakképzés.

Az 1966/1967-es tanévtől Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola néven működött tovább az intézmény.

1973-tól az iskola felügyeletét a Békés Megyei Tanács Végrehajtó Bizottsága Művelődési Osztálya látta el. Ekkorra a tanulólétszám már 812 fő volt.

Hosszú évek után – 1975. január 31-én – önálló épületbe költözhettek a tanulók és oktatók, birtokba vehették a Gyulai út 32. szám alatt létrehozott épületet. Az új iskolaépületben a tantermeken kívül helyet kapott a könyvtár, a tornaterem, és kiszolgáló helyiségek is biztosították a korszerű működést. Kialakításra kerültek a vendéglátóipari oktatótermek /tankonyha, cukrászműhely/, ami nagymértékben hozzájárult a tanulók színvonalas oktatásához.

Az első nagy oktatásszervezési változást az jelentette az intézmény életében, hogy az 1988/1989-es tanévben elindult a szakközépiskolai képzés, emiatt Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskola és Kereskedelmi Szakközépiskolára változott az elnevezés.

Az 1998/1999-es tanévben csatlakozott az iskola a világbanki képzéshez, mely azt jelentette, hogy a szakmai végzettséget további 1-2 év tanulást követően lehetett megszerezni. Ugyanebben a tanévben a Szolnoki Gazdasági Főiskola mentorálásával kereskedelmi szakmenedzser képzés is indult, az iskola neve ekkor Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola volt.

Az iskola 2004-ben ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját. Ebből az alkalomból február 28-án ünnepélyes keretek között felvette Zwack József /1821-1915/ nevét. Az iskola új neve: Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskola lett.

2007. augusztus 1-én három iskola összevonásával jött létre a Békéscsabai Központi Szakképző Iskola és Kollégium, melynek a KERI is része lett.

2013. szeptember 1-jétől az iskola fenntartója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ volt.

2014. február 28-án került sor a névadás 10. évfordulójának megünneplésére a névadó bronzszobrának felavatásával.

2015. július 1-jén újabb fenntartóváltás következett be, az iskola új neve: Békéscsabai SZC  Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája.

2016. szeptember 1-től a Békéscsabai SZC  Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája nevet viselte iskolánk egészen 2020. július 1-ig, amikor is az újabb törvényi módosítások következtében Békéscsabai SZC  Zwack József Technikum és Szakképző Iskola néven folytatja megszokott oktató-nevelő munkáját.

Képzési profilunk viszonylag állandó, célunk a kereskedelmi és vendéglátóipari gazdasági társaságok részére professzionális szakemberek képzése.