Erasmus+ KA2 – Görögország 2023.03.25-04.01.

Erasmus+ KA2
„Playing with the Play”
2021-1-FI01-KA220-SCH-000027710
Görögország – Domenico
2023.03.25-04.01.

2023.03.25-04.02. között iskolánk hat tanulója – Filadelfi Hanna, Kiss Linda Virág, Szűcs Hajnalka, Mihut Kimberly, Tofán Krisztián, Barabás Szabolcs Szilveszter– és három tanára – Mák Beáta, Erdélyi Lajosné, Zsilinszki-Kutasi Angéla- Erasmus+ KA2 projekttalálkozón vett részt Görögországban, Domenico városában, a „Playing with the play” – PLAY projekt keretében.

Szombaton reggel 5 órakor indultunk Békéscsabáról a 9 személyes minibusszal.

Hosszú, de zökkenőmentes utazás után értünk Görögországba, Larissa városába, ahol elfoglaltuk szállásunkat, majd nyugovóra tértünk.

Vasárnap Panteleimonasba, az Old Village-be, majd Platamonasba,a Platamon Castle-ba kirándultunk.

A vár után a tengerparton megebédeltünk, majd ebéd után megmártóztunk az Égi-tenger habjaiban. A szállásra visszatérve a diákokat már várták a fogadó családok. Tanulóink fogadóikkal indultak tovább.

A hétfői napot az iskolában töltöttük. A napot az iskolák bemutatásával kezdtük, majd a tanulók játékos dráma feladatokat oldottak meg: verset írtak és mozgáskoordinációs gyakorlatokat végeztek. A teljesítmények értékelése után gyerekek és felnőttek együtt tanulták meg és járták el a Zorba táncot. Ebéd után a diákok olvasó próbán vettek részt, a tanárok a projekt jövőbeni kérdéseit beszélték meg.

Kedden a tanulók színészek segítségével az áltatuk megírt színdarab olvasópróbáját tartották Larisszában. Délután kirándulást tettünk a Meteorákhoz. Megcsodálhattuk a hatalmas sziklákat és távolról a rájuk épült kolostorokat. Tárlatvezető segítségével megtekintettük a múzeumot, mely a szerzetesek és a kolostorok történetét mutatta be. Kellemesen elfáradva tért mindenki a szállására.

A szerdai nap kirándulással telt. Reggel indultunk útnak busszal Verginába, amely Görögország északi részén található.

Vergina Makedónia első fővárosa volt, a magukat Héraklésztől eredeztető argoszi dinasztia székhelye. Itt gyilkolták meg II. Philipposzt, Nagy Sándor apját. Verginában 1977-ben fedezték fel a makedón királysírokat, köztük II. Philipposz temetkezési helyét.

A tárlatvezetéssel megtekintett történelmi helyszín után Tessalonikibe, Görögország második legnagyobb városába indultunk, mely egyben az ország legforgalmasabb kikötője is.

Itt megnéztük a White Tower-t, a Fehér Tornyot. A szeles idő ellenére gyönyörködtünk az Égei-tengerben. 

Csütörtök délelőtt Elassonas-ban, a helyi színházban minden csoport elpróbálta az általa írt színdarabot, majd látogatást tettünk a Polgármesteri Hivatalban, ahol a polgármester úr köszöntött bennünket.

A nap hátralevő részében kimerítő, de nagyon élvezetes hegyi túrát tettünk túravezetők kíséretében az Olümposzon. A nap végén mindenki élményekkel telve tért vissza a szállására.

Az utolsó, pénteki nap a főpróbával kezdődött az Elassonas-i színházban, ahol minden csoport felkészült az előadásra. Szünet után sor került a produkciókra, melyek nagy sikert arattak.

A program zárásaként mindenki átvehette a részvételt igazoló oklevelet, majd közös ebéd után szabadprogram következett mindenkinek.

 

Szombaton a reggeli órákban indultunk haza.