0309 Sportedző (Labdarúgás) – Sportszervező

Sport ágazat 5 éves képzése, amely érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A sportedző – sportszervező szakember sportágspecifikusan, célirányosan tervezi, szervezi és irányítja a sportolók, csapatok rövid-, közép- és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. Megtanítja a sportág technikai, taktikai és játékrendszer ismereteit, játék- és versenyszabályait. Értékeli a sportolók edzéseken és a versenyeken nyújtott teljesítményét, a korszerű pedagógiai- és edzéselvek, edzésmódszerek figyelembevételével fejleszti teljesítőképességüket és teljesítőkészségüket. Edzőmérkőzéseket és -versenyeket, illetve edzőtáborokat, valamint egyéb sportrendezvényeket szervez.

 

Rekreációs szakemberként részt vesz a szabadidős sportolók foglalkozásai, versenyei szervezésében, irányításában. Tanácsaival segíti az egészséges életmódra törekvők sportolási programjának összeállítását. Vezetési, szervezési és pénzügyi tanulmányaira alapozva részt vesz sportklubok, szakosztályok munkájában, irányításában. Sporthoz és rekreációhoz kapcsolódó rendezvényeket szervez.

Kompetenciaelvárás

Kimagasló mozgáskoordináció, a választott sportágban való sportolói jártasság, jó fizikum, kommunikációs készség, szakmai fejlődés irányítása.

A szakképzettséggel rendelkező

  • a választott sportág mozgásformáit szakszerűen bemutatja, elemzi, eredményesen oktatja;
  • a sportági mozgástechnikák végrehajtásakor előforduló hibákat felismeri, javítja;
  • a sportolók képességeit és erőnlétét szakszerűen felméri, értékeli;
    az életkori sajátosságok, valamint az egyéni adottságok figyelembevételével tanítványai sportágspecifikus felkészítését, versenyzését megtervezi és irányítja;
  • a sportolók teljesítményét értékeli, a versenyzők kiválasztását elvégzi;
  • a tehetséggondozás korszerű elveit és módszereit alkalmazza;
  • különböző ciklusú edzésterveket készít;
    sporteseményeket, mérkőzéseket, versenyeket, táborokat szervez;
  • a munkakörével együtt járó szervezési, pénzügyi, adminisztratív és marketing feladatokat ellát;