Technikum

A tanuló először ágazatot választ, amivel a technikumban két évig ismerkedik. 10. évfolyam után történik a szakmaválasztás. A technikum egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A képzés során matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban. Ezekből a közismereti tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás.

 A technikumban érettségizőnek nem kell ötödik érettségi tantárgyat választania, mivel a szakmai vizsga beszámít az érettségi tantárgyai közé. Az öt év elvégzése után a tanuló egyszerre kapja kézbe az érettségi bizonyítványt és a technikusi oklevelet, és még a nyelvvizsga megszerzésére is lehetősége van. A technikumban végzettek jelentős előnyt élveznek a felsőoktatási felvételin a szakirányú továbbtanulás esetén. 

A műszaki területeken a technikusképzést a mérnökképzés „előszobájának” nevezzük. A megszerezhető technikus szakképzettség középvezetői szintű ismereteket biztosít. Azok, akik a technikum és egy felsőoktatási intézmény által közösen kidolgozott szakmai program szerint végzik el a technikumot, a magasabb szintű szakmai ismeretekre utaló „okleveles technikus” megjelölést használhatják. A technikumok 9-10. évfolyamán minden tanuló havi 8 ezer forint ösztöndíjat kap. 

A 11. évfolyamtól a gyakorlati ismereteket a tanulók lehetőség szerint duális szakmai oktatásban, cégek közreműködésével, valós munkakörnyezetben sajátíthatják el. A duális képzésben résztvevő tanulókkal a munkáltató szakképzési munkaszerződést köt, amely alapján a tanuló munkabérre jogosult. A duális képzésben résztvevők legalább a minimálbér 60 százalékára számíthatnak, ami az utolsó évben akár 100 százalékra is emelkedhet. Azok, akik valamilyen okból duális képzésben nem vesznek részt, tanulmányi eredménytől függően akár havi 10 ezer és 50 ezer forint közötti összegű ösztöndíjban részesülnek. Az ösztöndíj egy része pályakezdési juttatásként kerül kifizetésre, melyre akkor jogosult a tanuló, ha sikeresen befejezi a képzést és szakmát szerez. Ennek mértéke 150 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet, a szakmai vizsga eredményétől függően.

Választható képzéseink

0300 Idegennyelvű ipari és kereskedelmi technikus

Kereskedelem ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

Választható szakmairány: Kereskedelmi logisztika.

Az idegen nyelvű ipari- és kereskedelmi technikus feladatait magas szintű idegen nyelvtudással látja el a kereskedelmi műszaki és gazdasági területen. Munkája során aktívan – naprakészen – használja a korszerű digitális technikákat.

0301 Kereskedő és webáruházi technikus 

Kereskedelem ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A kereskedő és webáruházi technikus szakember feladata az áruforgalom tervezése, irányítása, lebonyolítása, kontrollálása, az áruk adás-vétele, amely magában foglalja a B2B (vállalatok egymás közötti értékesítése) és a B2C (vállalat és vásárlók közötti értékesítése) kereskedelmi és webáruházi értékesítést egyaránt.

0302 Turisztikai technikus 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Választható szakmairányok: Turisztikai szervező szakmairány, Idegenvezető szakmairány. Idegenforgalmi szakember, aki turisztikai vállalkozásokban végez szervezési, idegenvezetési, értékesítési, ügyintézői, információs munkát, miközben magas szinten kommunikál a vendégekkel, partnerekkel, munkatársakkal.

0303 Cukrász szaktechnikus 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A cukrászatokban beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végez, irányít. Kialakítja az egység üzletpolitikáját és marketing stratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat, folyamatosan gondoskodik a megfelelő árukészletről. Megtervezi, vezeti, koordinálja és ellenőrzi a cukrászat működését.

0304  Vendégtéri szaktechnikus 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A vendégtéri szaktechnikus a vendéglátó egységben a beszerzési-raktározási, termelési, értékesítési tevékenységet végzi, irányítja. 

0305  Szakács szaktechnikus 

Turizmus-vendéglátás ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A szakács szaktechnikus a vendéglátóipar termelési és irányítási területén, kihelyezett vagy fix éttermi konyhán az egység vezetéséért felelős szakember, magas szaktudással.

0306 Dekoratőr

A kreatív ágazatban az 5 éves dekoratőr technikusi képzésünkön a klasszikus kirakatrendezés mellett, a legkülönbözőbb dekorációs anyagok tulajdonságainak megismerését, dekorációk, feliratok, külső és belső terek berendezéseit, látványtervek szabadkézi és számítógépes tervezését sajátíthatják el a kreatív, jó kézügyességgel, jó szín- és térlátással rendelkező kreatív fiatalok.

0307  Élelmiszer-ellenőrzési technikus 

5 éves élelmiszer-ellenőrzési technikus képzésünkre elsősorban a laboratóriumi munkát kedvelőket várjuk. Mintavételezéseket, azok összetételének minőségi- és mennyiségi meghatározásait végzi, de e mellett technológiai, környezetvédelmi, higiéniai és minőségbiztosítási előírásokat is betartat, ellenőriz.

0308 Sütő- és cukrászipari technikus

Iskolánkban az élelmiszeripar ágazatban az egyik legrégebbi szakma fortélyait tanulhatják meg az 5 éves sütő – és cukrászipari technikus képzést választók. Az ismét egyre nagyobb megbecsültségnek örvendő szakmát választó pékek munkáját manapság már korszerű gépek és technológiák segítik. A vásárlók a pékségekben is keresik a cukrászipari termékeket, illetve fordítva: a cukrászatok is egyre több sütőipari terméket vesznek fel kínálatukba.

0309 Sportedző (Labdarúgás) – Sportszervező

Sport ágazat 5 éves képzése, amely érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A sportedző – sportszervező szakember sportágspecifikusan, célirányosan tervezi, szervezi és irányítja a sportolók, csapatok rövid-, közép- és hosszú távú felkészítését és versenyeztetését. 

0310 Fitness-Wellness Instruktor

Sport ágazat 5 éves képzése, amely érettségi és technikusi szintű szakképzettség megszerzésével zárul. A fitness-wellness instruktor széles bázisú sport- és mozgástudományi alaptudás birtokában tervez, szervez és vezet csoportos-, illetve egyéni edzéseket, edzésprogramokat rekreációs sportlétesítményekben (pl.: fitnesz-, wellness klubok, szállodák wellness részlegei, uszodák, szabadidőközpontok, tornatermek stb.).