Erasmus+ KA219 – Olaszország – Szicília 2018

Erasmus+ KA219 – Olaszország – Szicília
„Enjoy the School”
Olaszországi projekttalálkozó
2018.11.26-12.01.

2018.11.26 -12. 01. között az Erasmus+ KA219 Enjoy the School projekt keretében Szicíliába utaztam osztályom három tanulójával és kísérő tanáraimmal. Paternó városában töltöttünk el egy hetet csodálatos természeti környezetben, meghitt családi légkörben.

Az egy hét alatt 5 ország tanulóival (szicíliai, spanyol, finn, török, holland) ismerkedtünk meg, kötöttünk szoros barátságot, s valósítottunk meg közös projektfeladatot.

Többek között a nem nyelvi kifejezésmódok sokszínűségét ismertük meg a közös előadásokon, majd a káros szenvedélyekről készítettünk egy-egy kiselőadást. A paternói középiskola laboratóriumában fizikai, kémiai kísérletek szemtanúi lehettünk. Jó hangulatú jelentekben mutattuk be az egyes nemzetekre jellemző élethelyzeteket.

Meglátogattuk Paternó nevezetességeit, a csoporttal flashmob táncot készítettünk, melyet a főtéren adtunk elő. Másnap Catania városába utaztunk, ahol megtekintettünk egy csillagvizsgálót és egy vulkánmúzeumot. A programok koronájaként az Etna nevű, hófödte vulkán egy részét is meghódítottuk.

A projekt szerves részét képezte a szicíliai családok és kultúrájuk megismerése. A fogadó családom kimutatta olaszos vendégszeretetét, elvittek Palermóba, a fővárosba, megismertettek tágabb családtagjaikkal egy születésnapi vendégség során, majd gazdag ajándékokkal bocsátottak utamra.

Érdekességek sorozatával találkoztam kinti létem során. Észrevettem, hogy aktív társadalmi életet élnek a szicíliaiak, este 9-kor rendszeresen elmennek barátaikkal étterembe vacsorázni, ahol többfogásos zöldség- és tésztaalapú ételeket fogyasztanak. Volt szerencsém különlegességekhez, mint például az arnchinihez, magyarul rizsgombóchoz, a tenger gyümölcseihez, egzotikus salátákhoz, s kocsikerék nagyságú rákfeltétes pizzához.

 Reggel 9 órakor kezdődött az iskola és legfeljebb kettőig tartott. A délutáni órákban sziesztáznak az emberek, ami relaxálást, hosszas ebédelést jelent, természetesen a munkahelyen kívül, majd visszatérve oda, akár este nyolcig folytatják a munkát.

A közlekedési szabályokat nem tartják be, azt mondják, aki Szicíliában tud autót vezetni, az az ember a világ minden részén tud.

Nagyon közvetlen emberek az olaszok, a pékségben kóstolót nyomnak a vásárló szájába, a piacon naranccsal, olivabogyóval kínálnak. Hangosan nevetnek, énekelnek az utcán, szívesen hozzáérnek az idegenhez, megszólítják őt.

Nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy jártam ebben az országban.

Köszönöm tanáraimnak és az iskolának ezt a lehetőséget, általa nemcsak felejthetetlen élményekhez jutottam, hanem az angol nyelvben is nagyobb jártasságot szereztem, közelebb kerülve kitűzött célomhoz, az angol középfokú nyelvvizsgához.

Lázár Nikoletta