Erasmus+ KA2 – Olaszország 2019

Erasmus+ KA2 – Olaszország
„Little Actions for Active Citizenship”
2018-1-HU01-KA229-047711_2
Olaszország/Verona
Időpont: 2019.04.28-05.03.

Április 28.

Reggel 5 órakor találkoztunk a Tanárokkal és a többiekkel a suli előtt. Bepakoltunk és indultunk is Veronába. Kb. délután 4 órakor érkeztünk meg a sulihoz. Ott vártak már minket a fogadóink. Hazamentünk Giorgiaval és az Anyukájával, lepakoltam. Bemutatkoztam Nekik, odaadtam az ajándékokat. Ezután Giorgia elvitt egy kávézóba, aztán bemutatott pár barátjának. Nagyon aranyosak és közvetlenek voltak. Elmentünk egy kisebb,,fesztiválra”. Jó volt ott a hangulat, majd az egyik barátja hazavitt minket. Este elvittek a szülei pizzázni, sokat beszélgettem velük, majd mentünk haza aludni.

Április 29.

Reggel busszal indultunk iskolába, ott találkoztunk a többiekkel 8 órakor. Köszöntöttek mindenkit. Ezután minden ország bemutatta a prezentációját, majd körbe vezettek minket a suliban, a kémia tanár mutatott is egy kémiai reakciót. 11 órától néptáncot tanultunk, 2 olasz tesi tanárral. Aztán mi magyarok is előadtuk, amit összeállítottunk koreográfiát, és megtanítottuk a többi országnak. Jól esett Nekünk, hogy így érdeklődnek a kultúránk iránt. Miután ennek vége lett, elmentünk a városba ebédelni. Mikor mindenki végzett, elmentünk az Arénába. Majd még sétálgattunk csapatokban, és sok érdekességet mutattak meg nekünk az olasz diákok. Ezután mentünk haza, otthon vacsoráztunk a családdal.

Április 30.

Ezen a napon szintén busszal mentünk suliba. Ezen a napon volt a „Kultúr kvíz” amiben 2. helyezést értünk el. 10.45-től tollaslabda volt, 2 fős csapatokban. Én itt Dominikával voltam, 9. helyezettek lettünk. Ezután ebédeltünk egy kis parkban, a fogadóm anyukája készített nekem ennivalót. 14.30-tól kincskeresés volt, én egy olasz, egy török, és egy spanyol lánnyal voltam. Nagyon jól kijöttünk a lányokkal, egyszer tévedtünk el, de viszonylag sokat beszélgettem velük. Este elmentünk Giorgiaval, Dominikával, Gaiaval, és Barbival bulizni egy Dorian Gray nevű helyre. Rengeteg ember volt ott, egész jól éreztük magunkat.

Május 1.

Délelőtt pihentünk, majd ebédeltünk a családdal. Ezután elmentünk hatan, Dominika, Barbi, én és a fogadóink a Garda-tóhoz. Nagyon-nagyon gyönyörű hely volt. Ott voltunk kb. 6-ig, aztán mentünk haza pihenni.

Május 2.

A suliban Művészet óra volt, majd nekünk is kellett elemezni egy magyar festményt. Megcsináltuk a Caltural Heritage Book-ot. A suliból mentünk ebédelni a városba, majd volt egy kicsi szabad program. Este szintén hatan voltunk, mint 1elsején. Pizzáztunk, beszélgettünk. Próbáltuk az olasz lányoknak megtanítani a magyar,,ABC”-t, de sajnos nem sikerült. Ezután mentünk haza, pakolásztam, mert másnap indultunk haza.

Május 3.

Reggel a fogadóm Anyukája elvitt minket a sulihoz. Reggel elköszöntem az Apukájától és a tesójától. Aztán az Anyukájától szintén, majd Giorgiatól is. Nagyon jól éreztem magam, nagyon jó emberek között töltöttem ezt a pár napot.

Erasmus+ élményem Veronában

Az idei tanév folyamán többször is volt lehetőségem Erasmus programban rész venni. Egyszer Máltán egy egy hónapos szakmai gyakorlatban vehettem részt. A legutóbbi alkalommal Olaszországba mehettem, Veronába.

Veronában 5 napot tölthettünk el, ahol megismerkedhettünk az olasz kultúrával, a helyi szokásokkal.

Vasárnap hajnalban indultunk el, az út kb.11 óra volt.

Késő délután érkeztünk meg a fogadócsaládokhoz. Aznap este elhelyezkedtünk a szálláson, és megismerkedtünk a fogadócsalád tagjaival, valamint a helyi háztartási szokásokkal, apróbb életviteli különbségekkel.

Hétfőn, utazásunk második napján, az iskolában vehettünk részt egy előadáson, ami jól tükrözte az ottani diákok nyelvtudását, az iskolához és tanuláshoz való viszonyát, valamint a helyi iskola felépítését.

A délután folyamán tömegközlekedés segítségével látogattunk el Veronába, ahol kulturális jelentőségű építményeket és tereket láthattunk.

A harmadik nap folyamán ismét az iskolába vettünk részt egy rendhagyó órán, majd megismerkedtünk az iskola sportjával is, amit persze ki is próbáltunk. Délután egy interaktív városnézésre mentünk. Az este folyamán a fogadócsaládokkal folytattuk az ismerkedést.

A negyedik napon a május 1-jét ünnepeltük. A családdal elmentünk közös ebédre, ahol helyi ételeket próbálhattam ki, meglátogattuk az ország egyik legnépszerűbb tavát, a Garda-tavat.

Az utolsó előtti napon ismét az iskolában volt a találkozó, ahol mindenki megkapta az eddigi csapatversenyek eredményeiért járó oklevelét és kihirdették a versenyek győzteseit. A délután folyamán ellátogattunk a bevásárlóközpontba, ahol szabadprogramon vettünk részt.

Péntek reggel indultunk vissza Békéscsabára. Az út alatt megbeszéltük a veronai élményeket.

Összességében lehetőségünk adódott az olasz kultúra megismerésére, a nemzeti értékek felfedezésére, és új barátokat is szerezhettünk. Az olasz diákokkal való beszélgetés folyamán összehasonlíthattuk a két ország történelmét, politikai életét, és felfedezhettük a kulturális különbségeket, vagy éppen hasonlóságokat.

Amennyiben később is lehetőségem lenne ellátogatni Olaszországba, mindenképpen élnék a lehetőséggel.

Szabó Dominika

11/C

Tanulóink a program keretében megtanították a többi nemzet gyermekeit a mi táncunkra: