Erasmus+ KA2 – Spanyolország 2020

Erasmus+ KA2 – Spanyolország
„Little Actions for Active Citizenship”
2018-1-HU01-KA229-047711_2
Helyszín: Spanyolország/Manresa
Időpont: 2020.02.08-02.13.
A Spanyol kirándulásunk legszebb pillanatai

2020 február 8-án hajnal egy órakor megkezdtük a nagy utunkat Spanyolországba az iskola elől. 3,5 óra múlva megérkeztünk a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. 6:30-kor elkezdtük a felszállást a Wizz Air repülőgéppel. 2 óra múlva megérkeztünk Barcelonába. A spanyol iskola koordinátora várt minket a repülőtéren. Ahhoz, hogy megismerjük spanyol fogadó barátainkat még egy órás utazás várt ránk autóbusszal. 11 óra körül elérkezett a várva várt pillanat, a külföldi diákok Luanna, Marina, Desire, Marti, Júlia, Judit nagy szeretettel köszöntöttek minket.

Az első nap délutánja mindenkinek máshogy telt a családoknál. • Valaki a tengerpartot látogatta meg, míg mások betekinthettek Manresa város mindennapi életébe.

A második napon autóbusszal kirándultunk. Ellátogattunk a csodálatos Barcelonába. Megnéztük az El Gótic-ot, majd a Santa Maria del Mar templomot is meglátogattuk a főtéren. A Las Ramblas főutcán ünnepi forgatagba kerültünk, hatalmas bábuk vonultak az utcán zenekari kísérettel. Egészen a tengerpartig sétáltunk le az idegenvezetővel, miközben gyönyörű épületeket láthattunk, és érdekességeket hallhattunk. A busszal tettünk még a városban néhány kört, így láthattuk Gaudi mai napig épülő Sagrada Família székesegyházát is.
Este Manresa belvárosában a magyar és a spanyol diákok együtt töltötték az időt.

A harmadik napon Manresában ellátogattunk a városi újrahasznosító telepre, majd a Városházára mentünk, ahol a polgármester fogadott minket. A nap végén szabad programok következtek a Spanyol diákokkal.

A negyedik nap a Montserrat hegyre sikeresen feljutottunk a busszal. Megnéztük a bencés apátságot, mely híres zarándokhely is. Fel lehetett libegővel menni a hegy egyik magas pontjára és persze éltünk a lehetőséggel.

Az iskolai ebéd után egy workshopon vettünk részt, melyen újrahasznosítottuk a különböző hulladékokat, mert szobrokat és más használati tárgyakat kreáltunk belőle.

Ahogy az előző estéket is, együtt töltötte a csapat és elmentünk sétálgatni.

Az utolsó napot az iskolában töltöttük. Beülhettünk különböző órákra és körbe vezettek minket az intézményben is.

Este bekövetkezett az, amit a legtöbben nem vártunk, a búcsúvacsora. Mindenki fájó szívvel ment aznap este az iskolába. A fogadó családok készítettek nekünk ízelítőt a spanyol/katalán ételekből. Mindent megkóstolhattunk. Azután hazamentünk, és összecsomagoltunk a hazaútra.

Kora reggel elhagytuk szeretett befogadó családjainkat. Volt ott sírás-rívás. Nagyon megszerettük egymást és nagyon nehezen ment az elválás. 9:30-kor elkezdtük a felszállást a repülőnkkel, 12:00-kor földet is értünk. Egy nagyon lassú út vette kezdetét Békéscsaba felé.

 

Nagyon sok élménnyel gazdagodtunk és nagyon hálásak vagyunk a tanárainknak, hogy segítettek eljutni erre a csodálatos helyre, és megismerhettük a többi nemzetből is kortársainkat.