Erasmus + KA2 – Franciaország – 2020.05.28.-06.04.

„Healing the Earth with Learning Power”
2020-1-DE03-KA229-077384_6
Helyszín: Saint Quentin / Franciaország
Időpont: 2022. május 28-június 04.

2022. május 28-án este iskolánk tanulói, Bokros Dorottya és Aradszki Dávid (10/A), valamint Jenei Jázmin és Kovács Kinga (10/C) Harsányi Márton és Soós István kíséretében Franciaországba utaztak.

Szombat este érkeztek Beauvais-ba, s egy éjszakát ott töltöttek. Másnap vonattal utaztak tovább Saint-Quentin városába, ahol találkoztak az őket vendégül látó francia diáktársaikkal, családokkal.

A projekt első napján, május 30-án hétfőn a vendéglátó iskolát, a saint-quentin-i Espace Scolaire Condorcet-et látogatták meg. A megnyitót követően rövid bemutatókban ismerhették meg a város és az iskola jellegzetességeit. A projektben résztvevő dán, francia, német, spanyol, török és magyar iskolákban tanuló diákok frappáns videókban mutatták be iskoláik mindennapjait. Bejártuk az iskola épületeit, megtekintettük a tantermeket, műhelyeket, s az iskola öko-kertjét. Délután Saint-Quentin városában kirándultak, s fedezték fel szépségeit.

Május 31-én, kedden a résztvevő diákok és tanárok korán reggel buszra szálltak és elutaztak a La Manche csatorna partján található Boulogne-sur-Mer városába, ahol Európa egyik legnagyobb tropicáriumát, a Nausicaá-t tekintették meg.

Egy finom ebédet követően délután a Cap Gris-Nez fokhoz látogattak, ami a Doveri-szoros legkeskenyebb pontja, Anglia itt mindössze 34 km-re található, Dover fehér sziklái jól kivehetőek a túlparton. Egy rövid túra során gyönyörködhettek a tengerpart lebilincselő szépségében.

Június 1-jén reggel ismét buszra szálltak a tanulók és tanáraik, hogy egy igen érdekes öko-kertészetbe látogassanak el. A fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektető kertészet vezetője, Philippe Benoit vezette körbe a látogatókat. Egy egyedülálló zöldség-gyümölcs automatát is bemutattak számunkra, ahol a vegyszermentesen termesztett termékeket értékesítik.

Egy könnyed szendvics ebéd után Saint-Quentin Parc d’Isle szabadidő központjában töltöttek el a résztvevők egy kellemes délutánt. Lehetőségük volt egy sétahajózással betekintést nyerni a Somme folyó élővilágába. A park az itt lévő növény- és állatvilág élőhelyének védelmét szolgálja, egy kisebb állatkertet is kialakítottak az ide látogatók számára, mindemellett sport és szabadidő központja is a térségnek.

Június 2-án egy szakmai nap keretében a tanulók betekintést kaptak korunk egyik legégetőbb problémájába, ami a műanyagok által okozott környezetszennyezés. Az előadás kijózanítóan mutatta be a tengerek mikroműanyag szennyezettségét, amely a mi életünkre is kedvezőtlen hatással van. Az előadás során bemutatták továbbá a TARA-expedíció kutatását és céljait, amely az óceán szennyezettségét monitoringozza, s a további kutatások alapjait képezi majd.

A délutáni workshop-ok keretében a tanulók gyakorlatias foglalkozásokon vettek részt, ahol a középpontban továbbra is a környezetvédelem állt. Ehhez kapcsolódóan hulladékból állítottak elő díszeket, használati tárgyakat és egy világtérképet is. Valamennyi résztvevő tanuló csinosította a konyhakertet, ahová közösen névtáblákat, pihenő padokat készítettek, melyet környezetvédelemmel kapcsolatos idézetekkel dekoráltak.

Ezt követően egy időkapszulát készítettek el, amelybe a résztvevő országok jellemző tárgyait, újságjait és magokat helyeztek. A napot egy közös uzsonnával zárták, amelyen a résztvevő diákok, tanárok és fogadó családok is részt vettek.

Június 3-án a tanulók ezen a napon fejest ugrottak a látnivalókba és ellátogattak a francia fővárosba, Párizsba.

Temérdek látnivalót tekintettek meg e tevékeny nap alatt. Elsőnek a város legmagasabb pontján található Szent Szív-bazilikát fedezték fel, majd könnyed sétát tettek a környéken.

Ezt követően egy városnéző sétahajóút volt a program, ahol Párizs felülmúlhatatlan építészeti remekművei sorakoztak fel a Szajna partján.

Az Eiffel-toronytól induló hajóút számos látnivalói között volt az Orsay Múzeum, a Notre-Dame Szèkesegyház és a Chaillot palota.

Az ebéd után a Nemzeti Múzeum (Louvre) kiállítását tekintették meg, ahol volt szerencséjük élőben látni Leonardo da Vinci remekművét, a Mona Lisa-t is. Pazar kulturális élménnyel lettek gazdagabbak a múzeumi látogatás után.

Természetesen a látnivalók közül nem maradhatott ki az Eiffel-torony és a Diadalív sem.

 

Az utolsó franciaországi nap egy életre szóló élményekkel teli nap volt mindenki számára, amely örökre emlékezetes marad.