Pék-cukrász

Iskolánkban az élelmiszeripar ágazatban az egyik legrégebbi szakma fortélyait tanulhatják meg pék – cukrász technikus képzést választók. Az ismét egyre nagyobb megbecsültségnek örvendő szakmát választó pékek munkáját manapság már korszerű gépek és technológiák segítik. Az egészséges életmód nélkülözhetetlen alaptermékeit állítják elő a jól képzett szakemberek. A vásárlók a pékségekben is keresik a cukrászipari termékeket, illetve fordítva: a cukrászatok is egyre több sütőipari terméket vesznek fel kínálatukba. A sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre nagy szükség van a munkaerőpiacon. A technikusi képzés során a szakmai alapok mellett olyan magas szintű szakmai tapasztalatot szerezhetnek tanulóink, melyre egyre nagyobb szüksége van a vállalkozásoknak, például a minőségbiztosításban. De a sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre egyre nagyobb a kereslet a kézműves-, bio- és reformtermékeket előállító vállalkozásoknál is.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Kézügyesség, állóképesség, ízérzékelés, színlátás, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végez;
  • cukrászati félkésztermékeket készít;
  • cukrászati késztermékeket készít;
  • díszítő műveleteket végez;
  • fagylaltot, parfét készít;
  • pohárkrémet készít;
  • sütőipari nyersanyagokat előkészít;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készít;
  • célzott táplálkozási igényt kielégítő termékeket készít;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősít;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezet;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végez;
  • a technológiai berendezéseket, gépeket beállít, üzemeltet;
  • gondoskodik a melléktermékek felhasználásáról;
  • vállalkozást indít, működtet.