Healing the Earth with Learning Power – Németország – 2021.10.04-08.

Erasmus+ KA2
„Healing the Earth with Learning Power”
2020-1-DE03-KA229-077384_6
Helyszín: Berlin / Germany
Időpont: 2021. 10.04-08.

Az Erasmus + Healing the Earth with Learning Power projekt első találkozója 2021. október 4-8. között Németországban, Berlinben került megrendezésre. Ez alkalommal csak a programban részt vevő tanári kar találkozott. Iskolánkat 4 tanár képviselte: Erdélyi Lajosné, Zsilinszki-Kutasi Angéla, Soós István és Békési Zoltán.

Békéscsabáról személykocsival utaztunk Berlinbe, így kora este érkeztünk meg a szállásunkra, mely a Pankow Hotel volt.

Miután elfoglaltuk a szobáinkat, egy közös üdvözlő vacsorán vettünk részt a hotelben, melyet a házigazda német kollégák szerveztek. A vacsora végeztével tájékoztattak mindenkit az iskola megközelíthetőségéről.

A találkozó helyszíne az Albrecht Haushofer Schule Berlin volt. Az iskola egy modern, négy épületrészből álló intézmény. A konferenciára egy kémia terem lett berendezve. A házigazdák gondoskodtak a projektindításhoz szükséges eszközökről és a vendéglátásról is.

A találkozó ideje alatt lehetőségünk adódott közvetlenül megismerkedni a projectben részt vevő másik öt ország – Spanyolország, Törökország, Dánia, Franciaország és a házigazda Németország- tanáraival. Az iskola igazgatónője mellett Berlin város vezetése és a város Erasmus projektkoordinátora is megtisztelte a találkozót rövid látogatásával egy rövid köszöntő és közös fotózás idejére.

Lehetőségünk volt megtekinteni az iskola épületeit és néhány tanórát is meglátogathattunk, így bepillantást nyerhettünk a helyi tanulók órai tevékenységébe. Az iskola tantermei a közelmúltban lettek felújítva és a felszereltségük is ki lett bővítve interaktív oktatási technikai eszközökkel.

Házigazdáink bemutattak nekünk három különleges tanulót, akik bevándorló családi háttérrel rendelkeztek. Egy portugál, egy ghánai és egy nigériai tanulóval adódott alkalmunk rövid párbeszédre kölcsönös oda – vissza kérdezz -felelek alapon. A tanulók igazán intelligensen, nyíltan vállalták a részvételt és frappánsan megválaszolták a mi nemzetközi tanári társaságunk kérdéseit. Többek között olyan témákról, mint kiinduló ország és jelen helyzet oktatási rendszer különbségei, pro és kontra tapasztalatok a befogadó német iskolában.

Programnak része volt egy városnéző sétahajó kirándulás Berlin folyóján, a Spree -n. A hajókázás rövid ízelítőt mutatott a város nevezetes épületeiből, látnivalóiból, az idegenvezetés az érdekességekről.

Az utolsó napon a hotel konferenciatermében folytattuk a munkát. A résztvevő országok itt mutatták be saját iskolájukat.

A programterv fontos része volt a mobilitási menetrend, a következő projekttalálkozók helyszínének és idejének előzetes egyeztetése és a teljesítendő projectfeladatok kiosztása. A következő találkozó helyszíne Törökország lesz, kiutazó tanulóinknak előzetesen el kell készíteni egy rövid projektmunkát, aminek a témája a geotermikus energia felhasználása lesz.

A találkozó utolsó napján a délutánt szabadon választott programmal tölthettük. Ekkor volt lehetőségünk igazán felfedezni és megismerni a város múltját és jelenét.

A projektet a hat ország tanáraival egy helyi étteremben zártuk közös vacsorával. Másnap reggel élményekkel gazdagodva indultunk haza.

Köszönjük ezt a lehetőséget az Erasmus+ programnak!