+3666529382

Erasmus+ KA2 Norvégia 2022 05.14-21.

2022.05.14-21. között iskolánk öt tanulója – Aranyi Kiara Evelin, Antal Réka, Filadelfi Hanna, Somogyi Zazi Natália, Urbán Csenge – és két tanára – Erdélyi Lajosné, Zsilinszki-Kutasi Angéla- Erasmus+ KA2 projekttalálkozón vesz részt Norvégiában a “Read, Enjoy And Develop Yourself” – READY projekt keretében.

Szombaton délelőtt indultunk útnak Norvégiába repülővel, frankfurti átszállás után 18:30 körül érkeztünk meg úti célunkba, Stavanger városába. Az estét a Clarion Hotelben töltöttük.

Vasárnap 11 órára érkezett meg a tanulókért a norvég partner, mert ők egy családnál vannak elszállásolva.

Már vasárnap délután kirándulást tettek a közeli parkba és tengerparthoz. 

Hétfői beszámoló (05.16):

Reggel 9 órakor kezdődött a napunk a fogadó iskolában (SOTS) az iskola igazgatójának üdvözlő beszédével, majd minden partner bemutatta országának, városának és iskolájának prezentációját. Ezután az előre elkészített olvasási, könyvbemutató prezentációk sorozata következett. 

Később a tanulók vegyes csoportokban megtekintették a fogadó iskola épületét. 

Ebéd után a tanulók interaktív városnézés keretén belül ismerhették meg Stavanger városát.

A tanárok ezzel egyidőben egy előadáson vettek részt, mely az íráskészség fejlesztésének lehetőségeit mutatta be a nyelvi órákon.

Keddi beszámoló:

Norvégiában ma ünnepnap van, ezért az iskolában gyülekeztünk. A norvég kollégák rövid ismertetőt tartottak nekünk arról, hogy a mai nap miért fontos nekik.

“Május 17-e a norvég Nemzeti Ünnep (Nasjonaldagen), az Alkotmány Napja (Grunnlovsdagen), vagy ahogy a norvégok maguk közt nevezik, egyszerűen a „Syttende Mai”. Ezen a napon a norvégok az 1814. május 17-én elfogadott alkotmányukat ünneplik, zenés felvonulással, parádéval, sok-sok norvég zászlót lengető gyerekkel, nemzeti viselettel. 

Ez a nap a leglátványosabb norvég ünnep, amit mindenhol a Bunad-nak nevezett népviseletben ünnepelnek meg, és ettől, meg a rengeteg norvég zászlócskától egy nagyon színes felvonulást élvezhetnek a résztvevők és a nézők. “

Az iskolai ebéd után közösen elindultunk a felvonulás helyszínére, Stavanger városközpontjába. Út közben rengeteg népviseletbe öltözött családdal és fiatallal találkoztunk.

A mi tanulóink közül két tanuló magyar népi viseletet öltött, a többiek nemzeti színű arcfestéssel vonultak végig a hosszú forgatagban, melyet hatalmas üdvrivalgással fogadott a norvég nézősereg.