Erasmus+ Európai kalandok a Kerivel – Madeira

Európai kalandok a Kerivel – Madeira

2024. május 4. – 2024. május 11. között, a 2023-1-HU01-KA121-VET-0000146600 „Európai kalandok a Kerivel” ERASMUS + pályázat keretein belül 6 oktató (Balog Katalin, Csete Erzsébet, Gecsei Tamásné, Moka Ilona Ildikó, Horváth Ferenc, Szigetvéri Péter Balázs) utazhatott Madeirára szakértői útra. Madeirán töltött egy hét igazi élmény volt számunkra! A sziget gazdag gasztrokultúrája és látványosságai felejthetetlen volt számunkra. Bepillantást kaphattunk a helyi gazdaság és kultúra különböző aspektusaiba. Mint vendéglátásban oktatóknak az első helyen a gasztronómiai élmények álltak. Madeira szigete gazdag és változatos vendéglátóipari kínálattal rendelkezik, amely magában foglalja az éttermeket, a kávézókat, a bárokat és a borászatokat. Az éttermekben nagyon sok „tengeri herkentyűt” tudtunk megkóstolni, kezdve a madeirai partok környékén őshonos peixe-espada-preto vagy angolul black scabbardfish (Aphanopus carbo), melyet magyarra fekete abroncshalként, de gyakran kardhalként is fordítanak. A rákok, kagylók, polipok, tintahalak is kerültek a tányérjainkra, csak úgy, mint a hagyományos madeirai nyárson sült hús, az Espetada, amelyet gyakran babérfa ágon készítenek. Madeira fővárosában, Funchalban számos kiváló pékséget volt szerencsénk megnézni, ahol ízletes helyi kenyereket, péksüteményeket és édességeket kóstolhattunk meg. A Bolo do Caco helyi kenyérféle volt az abszolút kedvenc, amelyet fokhagymás vajjal tálalnak.

A madeirai bor sem maradt ki a gasztronómiai utazásunkból, melyet a Blandy’s Wine Lodge a sziget egyik legrégebbi és legjelentősebb borászatánál tudtunk megízlelni. Meglátogattuk Porto da Cruzban a Destilaria Engenhos do Norte rumgyárat. Madeirán koktélként isszák a cukornádból készült fehér rumot: a ponchát. Felejthetetlen élményt nyújtott számunkra a funchali Mercado dos Lavradores piac, ahol a friss gyümölcsök, halak, fűszerek és kézműves termékek széles skálájával találkozhattunk.

Betekintést nyerhettünk Madeira egyik szakközépiskolájának életébe a Escola Profissional de Hotelaira e Turismo de Madeira a Funchal, ahol a diákok szállodai menedzsment, kulináris művészetek, vendéglátást és szolgáltatást tanulnak.

Utazásunk során különböző látványosságok, kilátók és kedvelt turistahelyek, mint Ribeiro Frio, Santana, Porto da Cruz, Ponta de Sao Lourenco, és Santa Cruz mind lenyűgöző helyek, amelyek gyönyörű kilátást és természetközeli élményeket nyújtanak.

Cristiano Ronaldo múzeum a világ egyik legjobb labdarúgójának múzeuma érdekes betekintést nyújt az ő karrierjébe és eredményeibe, amely inspiráló lehet mind a futballrajongók, mind a sportkedvelők számára.

Szerencsénk volt megcsodálni a funchali virágkarneválon különféle virágkompozícióval feldíszített felvonuló autókat. Libegővel felmentünk a Monte Palace Tropical Garden – Japán kerthez, ahol egy kiadós sétát tettünk a lenyűgöző virágok, pagodák, vízesések között húzódó zegzugos sétányokon. A kerti séta után megtekintettük IV. Károly utolsó magyar király nyughelyét. Ezek az élmények gazdagították az ismereteinket. Madeira szigete valóban sokszínű és élményekkel teli hely, ahol a természeti szépségek, a kulturális kincsek és a gasztronómiai különlegességek egyaránt megtalálhatók. Az ott szerzett tapasztalatok és ismeretek maradandó nyomot hagytak bennünk.

Köszönjük szépen az ERASMUS+ támogatását!

« A 3 »

Related Post

Szakmai gyakorlat MáltánSzakmai gyakorlat Máltán

Az Erasmus+ mobilitási program (2020-1-HU01-KA116-078135 – „A Keri feltérképezi Európát) keretében 6 turizmus-vendéglátás szakmacsoportos, 1/13/B osztályos tanuló: Pardi Viktória, Petró Bence, Rappai Réka, Tóth Ádám (vendégtéri szaktechnikus), Ruck Zalán György