Kirándulások Tanulmányi kirándulás Erdélybe

Tanulmányi kirándulás Erdélybe

A 9/C és a KK12/E osztályos tanulók június 5-én a Rákóczi Szövetség pályázatán nyert támogatás segítségével Erdélybe utazott. A diákcsoport reggel 8 órakor indult egy külön busszal a méhkeréki határon átkelve Nagyszalontára.

A Csonka toronyban az Arany János Emlékmúzeumot látogattuk meg először. Itt egy rövid ismertető után saját magunk járhattuk végig a négy emeletet. Megismerkedtünk Nagyszalonta történelmével, az Arany Jánost ábrázoló festményekkel, a költő személyes tárgyaival, lakószobájával és az életéhez kapcsolódó interaktív játékokkal.

A csoport a múzeumból Nagyváradra utazott. Itt először egy Shopping Centerben volt lehetőségünk ebédelni, nézelődni és vásárolni. Az egyórás szabadprogram után Takács Zoltán, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium történelem tanára fogadott minket a Nagyváradi Római Katolikus Székesegyházban, ahol röviden ismertette az erdélyi magyarság történelmét és jelenlegi helyzetét, valamint Nagyváradról is hallhattunk pár szót.

A gyönyörű székesegyházból busszal mentünk tovább a belvárosba, ahol megemlékeztünk a zsinagógánál a zsidó áldozatokról, meghallgattuk Ady Endre életének rövid történetét, meglátogattuk a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnáziumot, ahol koszorút helyeztünk el Lorántffy Zsuzsanna, majd később Szacsvay Imre szobránál.

A belvárosban a hosszú séta után jutott még időnk egyórás szabad programra és 16 órakor elindultunk hazafelé.

Sok szép emlékkel és értékes tudással gyarapodva értünk haza. 

Köszönjük a Rákóczi Szövetség támogatását és Eke Ibolya igazgatónő engedélyét a kiránduláshoz!

Related Post