Egyéb kategória Kirándulás Tiszafüreden és Poroszlón

Kirándulás Tiszafüreden és Poroszlón

2022. 03. 10-én a 10/A és a 11/A osztályok a Rákóczi Szövetség támogatásával egy kellemes hangulatú tanulmányi kiránduláson vehetettek részt, Tiszafüreden majd Poroszlón Melisné Hrivnák Mária és Soós István kíséretében.

A „tiszafüredi tiszti zendülés”-ként is ismert eseménysorozat egyik fontos mozzanata volt a szabadságharc későbbi alakulásának. Görgei kíséretével a Lipcsey kúriában szállt meg amely hely kirándulásunk első állomása volt. A megemlékezésre készülve messziről látható volt az ünnepi dekoráció hatalmas kokárdával az épület frontján található oszlopok között.

Érkezésünk után tárlatvezető segítségével ismerhettük meg az intézmény állandó kiállításait. A kiállításban a használati tárgyak és fegyverek mellett viselet rekonstrukciók voltak megtekinthetők és kipróbálhatók Több bevállalós diákunk élt is a lehetőséggel és körhű ruhát öltött magára. Lehetőség volt a kor népszerű íróeszközét a töltőtollat kipróbálni. Amíg egyesek az eszközöket addig a többiek a lexikális tudásukat tehették próbára. Apró puzzle részekből rakták ki a jelenlegi és az egykori nagy Magyarország térképét. Leírás és kép párosításban a kor neves embereire, helyszíneire, történéseire és műveire koncentrálva igyekeztek a tanulók összeszedni a tudásukat.

A szellemi munka után a múzeum mögötti gyönyörű ősfás parkban kipróbálhatták az íjászatot is. Egy alig 200 m-es séta után elhelyeztük ünnepi koszorúnkat a városi emlékhelyen.

Egy rövid 10 perces buszos út során érkeztünk, meg a Tisza-tavi Ökocentrumba Poroszlóra. A Tisza-tó Magyarország második legnagyobb tava, a Hortobágyi Nemzeti Park területén helyezkedik el, mely az UNESCO Világörökség része.
A felszálló madárt formáló központi épület már messziről látható volt. Lehetőség volt, testközelből megismerni hazánk őshonos állatait. A felszín alatt Közép-Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszerétben különleges halfajtákat volt lehetőségünk közelebbről megfigyelni.

A 3D-s moziteremben 12 perces természetfilm vetítése során a Tisza-tó arca évszakok szerint tárult elénk.

A tetőteraszhoz vezető kis helyiségben létesített „Pedálo-Zoo” szobában kerékpárok tekerésével lehetőség nyílt elektromos energia termelésére.

Végül a 30 méter magasságban lévő kilátóteraszon gyönyörű panoráma tárult a szemünk elé Poroszlóról, a Tisza-tóról, valamint a Bükk és a Mátra vonulatairól.
Napunk zárásaként az Ökocentrum népszerű lakóinak a vidráknak az etetését figyelhettük meg.

A tartalmas nap után, 18:00 óra körül érkeztünk vissza Békéscsabára. A napos olykor mégis kissé szeles időjárás ellenére mindnyájan nagyon jól éreztük magunkat, sok élménnyel és ismerettel gazdagodva.

Külön köszönjük Dr. Hugyeczné Fábián Márta Judit tanárnő segítőkészségét!

Related Post