Egyéb kategória Kirándulás Sárospatakra

Kirándulás Sárospatakra

2022. március 9-én a 2/10/3 és az 5/13/B t. osztályokkal Gecsei Tamásné és Tóth Péter a Rákóczi Szövetség biztosította lehetőségek keretében indult Sàrospatakra. Az autóbusz 6:30-kor indult a békéscsabai Penny áruház elől, ahonnan négy és félórás utazást követően értük el a célpontunkat. 

Útközben Bodrogkisfaludon hóesésben az 1848-49-es emlékművet tekintettük meg. Az 1848-49-es szabadságharc idején Klapka György kétszer aratott győzelmet 1849 januárjában az osztrák császári csapatok felett Bodrogkisfalud közelében. A győzelem emlékére és a csatákban elesettekre emlékezve àllíttatta az emlékművet a Zempléni Magyar Honvédegylet. 

Ezt követően a sárospataki vagy más néven a Rákóczi-várat látogattuk meg, amit alaposan bejártunk. A várudvarból kiindulva először a Rákóczi-rezidenciát, majd az àgyúöntés helyszínét tekintettük meg. I. Rákóczi György uralma idején közel 80 db több tonnás ágyút öntöttek. Később az öntödét a földdel tették egyenlővé, amit napjainkban feltártak, például megtalálták az eredeti falakat. Ezután a vár leghíresebb részét, a vörös tornyot tekintettük meg tárlatvezetés kíséretében. A sárospataki várat Perényi Péter építtette 1534 és 1542 között. Később a Dobó, majd a Bocskai család hatalmába került. Lorántffy Zsuzsanna hozomànyaként lett Rákóczi-birtok. Férjével, I. Rákóczi Györggyel jelentős építkezésbe kezdett. A Wesselényi-összeesküvésben, Thököly Imre harcaiban és II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában is fontos szerepet játszott a sárospataki vár. A szabadságharc leverése után osztrák-német birtokosoké lett a várkastély, amelyet a 18-19. században jelentősen átépítettek. 

Este 19:00 óra környékén érkeztünk vissza Békéscsabára. A hideg időjárás ellenére a diákok kiválóan érezték magukat, rengeteg új ismerettel és örök élménnyel gazdagodtak. Köszönjük szépen, hogy egy szép napot tölthettünk együtt iskolánk tanulóival. Külön köszönjük Dr. Hugyeczné Fábián Márta Judit tanárnő segítőkész szervezőmunkájàt!

Related Post

Az ősz és a rockAz ősz és a rock

Szakköri keretek között, dekorációk elkészítésén dolgoztak közösen oktatók és diákok. E munka eredménye képpen a bejáratnál – a hőmérőzést és fertőtlenítést végző dolgozók mellett – egy „tököket pásztoroló bácsika” fogadja