Egyéb kategória Üzemlátogatáson a fogadósok

Üzemlátogatáson a fogadósok

Tananyagunk – Szállodák, szállásadó üzemek rendszerezése – kapcsán, szeptember 10-én Békéscsabán két szálláshelyet néztünk meg oktatónk, Hugyeczné Fábián Márta kíséretében.

Elsőként a Fiume Hotelt látogattuk meg, ahol Szabó János étteremvezető fogadta csoportunkat. Elmondta, hogy a pályáját a 70-es években pincértanulóként, az akkor egyik legújabb és legmodernebb szállodában, a Körös Hotelben kezdte. Beszélt a történetéről, a változatos belföldi és külföldi vendégkörről, az angol illetve a svájci tálalásról. Mosolyogva említette meg, hogy milyen ösztönzési módot vezetett be az akkori teremfőnök: 100 Ft-ot kapott az a felszolgáló tanuló, aki a legtöbb Gundel palacsintát adta el. Igazi vendéglátósként meg is kérdezte tőlünk, hogy tudjuk-e, miből áll a Gundel palacsinta? Ugyan több-kevesebb sikerrel, de azért ,,összehoztuk,, a választ.

Tovább menve, a szállodai recepción köszöntött bennünket az igazgatónő, Nyíriné Bordás Ágnes is. Szabó úr a szállodai szobák közül 3 típust mutatott meg: egy normál 2 ágyast, a nászutas szobát, illetve egy 3 ágyas, gyermek pótágyast. Az ízléses berendezés a múlt hangulatát idézte, több bútor még a múlt század elejéről maradt fent, de most már felújított állapotban. Tetszésünket leginkább mégis az egykori hatalmas bálterem nyerte meg, melynek ma már konferenciatermi funkciója is van. Szabó úr végigvezetett bennünket a szálloda konyháján is, amely a legmodernebb konyhatechnológiai eszközökkel van felszerelve.

Megköszönve a szíves fogadtatást, ezután tovább haladtunk a szomszédos Tourinform irodába, ahol is Szkaliczky Angelika, az iroda munkatársa tájékoztatott bennünket a Tourinform irodák működéséről. Elmondta, hogy országos hálózatként ezek az irodák hozzájárulnak a térség turisztikai nevezetességeinek megismertetéséhez, népszerűsítéséhez. Újdonságként említette a kerékpárbérlési lehetőséget, mely a Wenckheim turisztikai projekt megvalósulása után – a Wenckheim emlékeket kerékpárúttal kötik össze – vélhetően nagy népszerűségnek örvend majd.

Tanulmányi kirándulásunkat a Szlovák Panzió megtekintésével zártuk. Ott Horváth Helga üzletvezető kalauzolásával jártuk végig az épületet, aki tudtunkra adta, hogy a panzió 2019 nyarán teljes felújításon esett át, és ennek köszönhetően igen jó vendégforgalmat bonyolítanak le. A szobák valóban igényesen lettek kialakítva, megfelelnek a vendégek legmagasabb elvárásainak is. Éttermük nemcsak a szállóvendégek, hanem a külsős vendégek részéről is igen kedvelt. Beszélt a szlovák konyháról, többek között specialitásaikról ,a kiszely levesről, a juhtúrós sztrapacskáról, valamint egy náluk újnak számító édességről, a mákos-meggyes pity-putyról, melyet a régi szlovák receptek között böngészve találtak meg, és azóta felvették az étterem repertoárjába is. Közös fotózkodás után, – megköszönve segítőkészségét – fejeztük be tanóránkat. Ezen a néhány órán sok új ismerettel bővítettük tudásunkat, a külsős tanóra hasznos volt számunkra, hiszen megismerhettünk egy helyi középkategóriás belvárosi szállodát és panziót, valamint néhány gasztronómiai érdekességgel is gazdagabbak lettünk. (3/11/2 osztály fogadós csoportja)

Best Wordpress Gallery Plugin

Related Post

Pályaorientációs napPályaorientációs nap

A Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 2.a osztályos kisdiákjai pályaorientációs nap keretében látogattak el iskolánkba 2021. november 8-án. Eke Ibolya igazgatóasszony körbevezetése során a gyerekek elsőként a Boltmúzeumot