Erasmus+ Szakmai gyakorlat Portugáliában

Szakmai gyakorlat Portugáliában

A 2022-1-HU01-KA121-VET-000067922 számú „Európai kalandok a Kerivel” ERASMUS+ pályázat keretén belül a Békéscsabai SZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskola 6 tanulója, Lakatos Maja 11/A, Mészáros Bianka Renáta 3/11/1, Rácz Levente Ádám KSZ11/5, Tari Krisztián 3/11/1, Tassi Szófia Rozália 3/11/1, Tassi Vivien Barbara 3/11/1,  2023.10.29. – 2023.11.27. között 1 hónapos pék-cukrász és kereskedelmi értékesítő szakmai gyakorlaton vett részt Portugáliában, Barcelos városában.

 

A pék-cukrászok két cukrász műhelyben, a kereskedő tanulónk egy helyi kereskedelmi egységben töltötte el a rendelkezésre álló egy hónapot. A gyakorlati helyek nagy szeretettel, figyelemmel és türelemmel vezették be őket a szakma helyi sajátosságaiba. A fiatalok minden nap új kihívásokkal és lehetőségekkel szembesültek. Megmutathatták hazájuk szakmai fortélyait és hazai süteményeket is készíthettek. Az ágazati alapvizsgán megszerzett ismereteiket a gyakorlatban is alkalmazták és megismerkedtek a portugál cukrásztermékek elkészítési folyamatával és a boltokban felelhető termékekkel.

 

A kulturális programok során jártak észak Portugália legnagyobb piacán, Barcelosban, ahol megismerkedtek a helyi kézműves termékekkel és a kistermelők által előállított terményekkel. Meglátogatták Brágát, Portugália legrégebbi városát. Megcsodálták az UNESCO Világörökség részét képező Bom Jesus de Monte katedrálist és környékét. Lehetőségük nyílt az Atlanti óceán partján fekvő Esposende város homokos partján sétálni és élvezni a sós levegő illatát. Megkóstolták a portugál nemzeti ételt a Fracesinha-t. Mindezek mellett nemzetközi kapcsolatokat alakítottak ki más országok szakmai gyakorlatán résztvevő tanulókkal. 

A diákok a program során új szakmai ismeretekre, tapasztalatokra tettek szert, amit jól tudnak majd hasznosítani gyakorlati munkahelyükön is.

 

Erdélyi Lajosné

 

kísérő

Related Post