Egyéb kategória Egy hét a narancsfák árnyékában

Egy hét a narancsfák árnyékában

Az ERASMUS+ tanári mobilitás 2019-1-HU01-KA116-060538„A Keri felfedezi Európát” projekt keretében 2021. október 24-én indult csapatunk /Szabó Dezső, Havas Istvánné, Kertes Kata, Kispál Péter/ Temesvárról Spanyolország harmadik legnépesebb városába Valenciába.

Csizmában és kabáttal a kezünkben a tengerparton igazán meglepő látványt nyújtottunk a helyieknek. Szakmai programunk a Hotel Neptuno bejárásával kezdődött. A program után megkóstoltuk a klasszikus Paella Valenciana-t, amely csirke-és nyúlhúsból készül.

Következő nap a város egyik igazán látványos negyedét a Művészetek és Tudományok városát jártuk be, ahol betekintést nyerhettünk a Submarino Étterem működésébe, megismerhettük saját kezeink között a Paella-és a köretként használt rizs közötti különbséget. Délután egy helyi idegenvezető tartott gyorstalpalót a történelmi városrész nevezetességeiről, az útikönyvek egyhangú leírásával ellentétben életszerűen mesélte el a város történelmét. A túra után megmásztuk a város legmagasabb tornyát, hiszen „csak” 207 lépcsőfok, de mindenkit kárpótolt a festői panoráma az egész városról.

Harmadik napra már nagyon hiányzott számunkra az iskola, ezért alig vártuk, hogy bemehessünk egy helyi vendéglátóipari iskola falai közé. A szakács és cukrász tanulók éppen az ebédünket készítették a konyhán, így a kulisszák mögé is betekinthettünk, de a kóstolás fázisa az intézmény saját éttermében már jobban tetszett nekünk, mely 3 előételből, főételből /középpontban a rizs/ és desszertből állt, a tanulók igazán kitettek magukért a hagyományos spanyol ételeket modern köntösben tálalták. A gasztronómiai napunkon az i-re a pontot az esti Tapas megkóstolása és a helyi italkülönlegesség az Agua de Valencia tette.

Azt azért nem mondhatjuk, hogy a gasztronómiából hiány volt, következő napi szakmai programunk ismét egy étterem meglátogatása volt a Művészetek Városában a Restaurante Contrapunto Les Arts, ahol egy igazán fiatalos csapat készíti az ételek, italokat.

Szabad Szombat: Erre a napra csapatunk egy egész napos kirándulásra szervezett vonattal egy közeli turisztikai városba, választásunk Xàtiva-ra esett, ahol úgy éreztünk visszautaztunk az időben, mert egy monumentális vár komplexum helyszínére kerültünk.

Az utolsó napon megnéztük a környező rizsföldeket és a helyi nemzeti parkot és még egy utolsó pillantást vetettünk Spanyolország homokos tengerpartjára szokásos módon csizmában és kabáttal a kezünkben. 

Köszönjük a lehetőségünk, hogy ilyen csodás helyen tölthettünk egy egész hetet, igazi télből-nyárba élmény volt ez számunkra.

Related Post