Egyéb kategória Tanulmányi kirándulás – Várpalota

Tanulmányi kirándulás – Várpalota

2021. október 21-én a 2/10/3 és a 3/11/3 osztályokkal indult Gecsei Tamásné és Tóth Péter tanulmányi kirándulás keretében Várpalotára.

Az autóbusz 6:30-kor indult a békéscsabai Penny áruház elől, ahonnan négy és félórás utazást követően értük el a célpontunkat. Vàrpalotàra érvén először az 1956-os emlékművet tekintettük meg, amelyet a várpalotai szénbányákban 1952 és 1956 között raboskodó hazafiak emlékére készítettek.

Ezt követően a Thury várat látogattuk meg, amit alaposan bejártunk. Thury kapitánnyal kiváló tárlatvezetés mellett ismertük meg a vár történetét és névadóját, Thury Györgyöt, aki életét áldozta hazája védelmezéséért. „Thury a magyar végvári vitézi élet egyik legnagyobb alakja volt. Hős katona, nagyszerű hazafi, okos hadvezér, bátor vitéz. Számtalan történetíró feljegyezte róla, hogy derék, egyenes jellemű ember volt, aki katonáit barátainak, testvéreinek tekintette. Híre egész Európát bejárta, de nem volt gőgös, sem hiú, csak az ellenséggel szemben büszke és kegyetlen. Csatában félelmetes, kemény, bátor vitéz volt Thury, aki életét gondolkodás nélkül kockára tette hazájáért.” Hatan bejutottunk a szabaduló szobába is, ahonnan csak nagy nehézségek árán tudtunk kikecmeregni.

Este 19:00 óra környékén érkeztünk vissza Békéscsabára. A diákok kiválóan érezték magukat, rengeteg új ismerettel és örök élménnyel gazdagodtak.

Köszönjük szépen, hogy egy szép napot együtt tölthettünk osztályainkkal.

Related Post

Zwackos PénzÜgyesekZwackos PénzÜgyesek

A Privátbankár újság és különböző pénzügyi szervezetek versenyt hirdettek a szakképzésben résztvevők számára, Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny néven. A verseny jelmondata a következő volt: Legyél te is pénzügyi junior klasszis.