Iskolánkban az élelmiszeripar ágazatban az egyik legrégebbi szakma fortélyait tanulhatják meg a sütő – és cukrászipari technikus képzést választók. Az ismét egyre nagyobb megbecsültségnek örvendő szakmát választó pékek munkáját manapság már korszerű gépek és technológiák segítik. A vásárlók a pékségekben is keresik a cukrászipari termékeket, illetve fordítva: a cukrászatok is egyre több sütőipari terméket vesznek fel kínálatukba. A sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre egyre nagyobb a kereslet a kézműves-, bio- és reformtermékeket előállító vállalkozásoknál.
A sütő – és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási és csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat;
- cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni;
- cukrászati félkész-termékeket készíteni;
- cukrászati késztermékeket készíteni;
- díszítő műveleteket végezni;
- péksüteményeket és finom pékárukat készíteni;
- sütőipari termékeket fagyasztani; kelesztést késleltetetni;
- diétás és különleges táplálkozási igényű
- termékeket készíteni;
- sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni;
- termeléstervezési és szervezési feladatokat végezni;
- minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni;
- minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni;
- a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi
- vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni;
- a technológiai berendezéseket, gépeket
- beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával;
- a termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni;
- a melléktermékeket, hulladékokat kezelni, esetleg hasznosítani;
- a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni;
- vállalkozást indítani, működtetni;
- termékeket értékesíteni.