A vendéglátás már az ajtóban elkezdődik – tudja is ezt a talpraesett pincér, aki szorosan együttműködik a szakáccsal. A turizmus-vendéglátás ágazat szakmacsoport pincér – vendégtéri szakember elnevezésű szakmája is megszerezhető iskolánkban. Ide azokat a szakma iránt érdeklődőket várjuk, akik jó kommunikációs- és helyzetfelismerőkészséggel rendelkeznek, de a problémamegoldó képességük, állóképességük, stressztűrőképességük is igen csak a helyén van, jól terhelhetők, empatikusak és jól együtt tudnak működni a vendéglátóegység más dolgozóival. A kreatív terítések, rendelésfelvétel, kiszolgálás tudnivalói mellett elsajátíthatják a barista, bartender és sommelier tevékenységek fortélyait is. Így akár egy magas színvonalú külföldi vendéglátóhelyen is megállhatják helyüket.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, állóképesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, empátia, jó szervezőkészség, együttműködő képesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- elvégzi az üzemeltetéssel kapcsolatos teendőket;
- figyelemmel kíséri az árukészletet, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában;
- ismerteti a választékot, ételeket ajánl az allergének figyelembevételével, italokat ajánl, azokat párosítja a vendég által megrendelt ételekhez;
- felveszi a rendelést;
- felszolgál;
- a különböző felszolgálási rendszerek és az egység igényeinek figyelembevételével előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket, elkészíti az italokat, majd szakszerűen kiviszi az ételeket, italokat a vendégek asztalához;
- barista, bartender, sommelier tevékenységet végez;
- figyelemmel kíséri a vendégek kéréseit, a vendégek étkezése során kommunikál, tájékozódik elégedettségükről;
- megszervezi a saját és beosztott munkatársai munkáját, ellenőrzi azt, kiállítja a számlát, kezeli a pénztárgépet, éttermi szoftvert.