2024-1-HU01-KA121-VET-000220894 „Európai körutak a Keri vezetésével ” („European tours guided by Keri” ) pályázaton 2025. április 9. és 2025. május 8. között Cipruson egy hónapos szakmai gyakorlaton 4 diákunk vett részt:
* Bakos Regina, 11/A kereskedő és webáruházi technikus
* Gyurkó Ilona Viola, 11/A dekoratőr
* Marik Panna 1/13/E turisztikai technikus
* Pál Liliána Kinga 1/13/E turisztikai technikus
Diákjaink szakmájuknak megfelelő munkahelyen töltötték gyakorlatukat, miközben fejlesztették idegen nyelvi (angol) kompetenciájukat. Viola egy galériában csodás műalkotások között tölthette munkaidejét, Liliána és Panna pedig a szálláshelyük recepcióján, a Tasiana Hotelben láttak el különféle feladatokat, Reginát pedig egy közeli supermarketben adminisztratív feladatokkal bízták meg.
A kezdeti bizonytalanságot a helyi szokások megismerésével, az idegennyelvi környezetbe való adaptálódás során a 4. hétre felváltotta a magabiztosság. Első héten idegen környezetben, idegen nyelven kellett önállóan kommunikálniuk, saját igényeiket kifejezni, érvényre juttatni több más nemzet diákjaival és a helybéliekkel együttműködve, az együttélés szabályaira figyelve. A tanulóknak a 4 hét során alkalmuk adódott saját kompetenciahatáraik megtapasztalására, önállóbbakká, tudatosabbá váltak – életre szóló tapasztalatot szereztek.
A hazautazásukat segítő kísérőtanárként jó volt látni a kiutazók bizonytalanságával, az ismeretlentől való természetes aggodalommal elinduló diákok átváltozását. A 4. héten már a helyi szokásokat ismerősként kezelő, idegen nyelven partnerként kommunikáló, a helyi munkavállalói világban eligazodó fiatalokkal találkozhattam viszont.
Limassolban, Ciprus második legnagyobb városában, a kint töltött idő alatt, a munka mellett felfedezhették a sziget közeli idegenforgalmi látványosságait – Kourion ókori emlékei, Aphrodite sziklái, a helyi felhőkarcolók, a tengerpart – belekóstolhattak a hazaitól eltérő gasztronómiába, a helyiek nyugodtabb munkatempójába, pozitívabb szemléletmódjukba, híresen kedves vendégszeretetébe. A hazaitól eltérő ízek, időjárási viszonyok, szokások megismerése, megtapasztalása rengeteg élménnyel gazdagította őket.