Iskolai rendezvények Távol-Keleti Együttműködés A Szakképzésben

Távol-Keleti Együttműködés A Szakképzésben

A közép-északi Shaonxi tartományból október végén Békéscsabára érkezett kínai gasztronómiával és vendéglátással foglalkozó delegációval tárgyalt a lehetséges együttműködésekről Mucsi Balázs Sándor, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. A felek a találkozó végén együttműködési megállapodást kötöttek arról, hogy a jövőben diákok és oktatók kölcsönös oktatásával és képzésével segítik, hogy a két nép jobban megismerje egymás vendéglátásának kultúráját.

Mucsi Balázs Sándor elöljáróban elmondta vendégeinek, hogy a BSZC majdnem mindegyik uniós tagállammal együttműködik annak érdekében, hogy a tanulók nemzetközi szinten is elismert oktatásban, illetve képzésben részesülhessenek. Évente 250-300 diák, illetve oktató folytat külföldi tanulmányokat. Sőt, 2019 decemberében már sikerült egy kínai iskolával is megállapodniuk, amelynek keretében 26 diák és oktató képezhette magát tovább Pekingben. A partnerség azonban akadozni kezdett a Covid járvány miatt, most azonban ki is bővülhet a BSZC kínai kapcsolata, hiszen a Kínai-Magyar Gasztronómiai és Kulturális Egyesület közreműködésével a tartomány Xi ’an nevű fővárosában működő Xi ’an Catering Co. (Kína egyik legnagyobb élelmiszeriparral és vendéglátással foglalkozó tőzsdei cége) vezetőivel állapodhatnak meg a szakmai együttműködésekről.

Jin Wenping, a Xi ’an Catering Co. vezérigazgatója bemutatva az általa irányított cégcsoportot elmondta, hogy a társaság elsősorban az élelmiszeriparral foglalkozik, illetve egy étteremláncot is működtet. Az ötfős delegáció tagja például az a Mrs. Ma Huameng, aki egy immár 100 éves múltra visszatekintő étteremlánc képviselője.

Wenping úr, aki nem mellesleg a kínai éttermek egyesületének az alelnöke, szólt arról is, hogy a cégcsoport kiemelten foglalkozik a szakemberek képzésével, a szakácsok és felszolgálók oktatásával, de a tanulóik megtanulhatják náluk az éttermek vezetésének és működtetésének tudományát is. Az 1975-ben alapított iskolájukból például már 180 ezer növendék került ki az iskolapadokból és Kína szerte hasznosítják megszerzett tudásukat.

A vezérigazgató utalva jövetelük céljáról hangsúlyosan szólt arról, hogy törekvésük a tradicionális kínai ételek megismertetése a nyugati világgal is, s erre kiváló lehetőséget kínál a BSZC-vel való együttműködés annak érdekében, hogy minél jobb és nagyobb tudású szakembereket bocsássanak ki az iskoláikból. Szerinte meg fogják találni a képzésben és oktatásban meglévő közös pontokat, hogy a későbbiekben a kínai főzési technikák szélesebb körben juthassanak el Európába, illetve az európai technikák a kínai emberekhez.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke hozzászólásában azt hangsúlyozta, hogy jól képzett kolléga nélkül nincs minőségi vendéglátás. A Venesz-díjas mesterszakács, aki egyben a Kínai-Magyar Gasztronómiai és Kulturális Egyesület képviselője is, hozzátette: a most aláírandó együttműködési megállapodás kiváló lehetőséget nyújt az oktatáson és képzésen keresztül a két nép kultúrájának jobb megismertetéséhez is.

A találkozó második részében a főigazgató röviden bemutatta vendégeinek a szakképzési centrum nyolc tagiskoláját. Mint mondta, az intézmény tagiskoláiban, a felnőttoktatással együtt csaknem 7.000 diák tanul mintegy 100 szakmát. A BSZC-ben megközelítőleg 850 oktató, illetve technikai munkatárs dolgozik. Kiemelte, hogy a szakképzés, a technikus képzés és a gimnáziumi oktatás teljes mértékben átjárható, sőt a már megkötött számtalan egyetemi együttműködés alapján a tovább tanuló diákok előnnyel indulhatnak a felsőfokú képzésben is.

Külön szólt iskolánkról, a Zwack tagiskoláról, ahol a fő profil a turizmus és a vendéglátás, de foglalkoznak az érettségi utáni intenzív szakképzéssel is, amelynek keretében akár egy év alatt is lehet szakképesítést szerezni az intézményben.

A tárgyalásokat követően Jin Wenping és Mucsi Balázs Sándor aláírták az együttműködési megállapodást, majd ellátogattak iskolánkba, a BSZC Zwack József Technikum és Szakképző Iskolába, ahol megtekintették a gyakorlati képzés helyszíneit.

Related Post

Csapatépítő napCsapatépítő nap

Akadályozott pálya, Humoros sportos kvíz angol nyelven (Kahoot), Egészségkultúra, Szeretetnyelvek, Mentális egészség, Energy, Mert az vagy, amit megeszel!, Aerobic, Olimpiák, Szabadulószoba, Tabu, Stroop, Mennyi az annyi?, Olimpikonok, Activity, Pálcika emberkék,

Szalagavató 2023.Szalagavató 2023.

Ebben a tanévben iskolánk adott helyet a szalagavatónak, ahol a végzős tanulók ünnepélyes keretek között megkapták az utolsó évüket jelző szalagot. Az eseményen készült képeket ide kattintva tudja megtekinteni!

VéradásVéradás

Véradás volt ma iskolánk tornatermében! Minden 18 éven felüli, az 50 kg-os súlyt meghaladó, egészséges felnőtt segíthetett embertársain ezzel a nemes gesztussal. Ma 23-an éltek a lehetőséggel, többen első véradók