Iskolai rendezvények Nemzeti Összetartozás Napja

Nemzeti Összetartozás Napja

A Nemzeti Összetartozás Napja – az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap Magyarországon.

A történelmi Magyarország területét szétszabdaló trianoni békediktátumot ugyanis 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Trianon palotában, ami alapján Magyarország elveszítette területének mintegy kétharmadát és több mint 3,3 millió magyar került a határokon túli utódállamokba.

Ennek a máig feldolgozhatatlan veszteségnek emlékére 2010-ben az Országgyűlés törvény elfogadásával kinyilvánította: „A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”. Iskolánkban -mint minden évben -, idén is megemlékeztünk erről a nemzeti tragédiáról. Mák Beáta tanárnő összeállításában Mihut Kimberly 11/B, Nehéz Ilona KK12/D és Tofán Krisztián 10/A osztályos tanulók tolmácsolták a gondolatébresztő mondatokat.

Related Post

Karácsonyi műsorKarácsonyi műsor

Karácsonyi műsorunkon diákjaink igazán kitettek magukért, szinte mindenki közreműködött a látványos produkciókban. A jótékonykodásról idén sem feledkeztünk meg, rengeteg cipősdoboz telt meg kedves adományokkal. Első helyezett lett a 12/B osztály