0308 Sütő- és cukrászipari technikus

Iskolánkban az élelmiszeripar ágazatban az egyik legrégebbi szakma fortélyait tanulhatják meg az 5 éves sütő – és cukrászipari technikus képzést választók. Az ismét egyre nagyobb megbecsültségnek örvendő szakmát választó pékek munkáját manapság már korszerű gépek és technológiák segítik. A vásárlók a pékségekben is keresik a cukrászipari termékeket, illetve fordítva: a cukrászatok is egyre több sütőipari terméket vesznek fel kínálatukba. A sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre egyre nagyobb a kereslet a kézműves-, bio- és reformtermékeket előállító vállalkozásoknál.

A sütő – és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási és csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat;
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni;
  • cukrászati félkész-termékeket készíteni;
  • cukrászati késztermékeket készíteni;
  • díszítő műveleteket végezni;
  • péksüteményeket és finom pékárukat készíteni;
  • sütőipari termékeket fagyasztani; kelesztést késleltetetni;
  • diétás és különleges táplálkozási igényű
  • termékeket készíteni;
  • sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni;
  • termeléstervezési és szervezési feladatokat végezni;
  • minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni;
  • minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni;
  • a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi
  • vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni;
  • a technológiai berendezéseket, gépeket
  • beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával;
  • a termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni;
  • a melléktermékeket, hulladékokat kezelni, esetleg hasznosítani;
  • a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni;
  • vállalkozást indítani, működtetni;
  • termékeket értékesíteni.