Kirándulások Tanulmányi kirándulás Nagyszalontára és Nagyváradra

Tanulmányi kirándulás Nagyszalontára és Nagyváradra

Március 21-én iskolánk 48 diákja és 2 oktatója látogatott Nagyszalontára és Nagyváradra a Rákóczi Szövetség támogatásával a Diákutaztatási Program keretében. Szalontán a felújított Csonka Toronyban Arany János hagyatékába pillanthattunk be. Élvezetes interaktív játékok segítették a szemléltetést, majd  a torony tetejéből  csodálhattuk meg a minket körülvevő várost.  Arany János szülőházához érve a vén eperfát keresve idéztük fel a Családi kör című verset. Utunkat folytatva a Nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceum diákjaival közösen emlékeztünk az 1848 -as eseményekre  Petőfi Sándor szobránál, ahol Kiss Kata Magyar vagyok című dalát hallgatva tettük ünnepélyesebbé a koszorúzást. 

A barokk stílusban épült bazilika felejthetetlen élményt nyújtott. 

A  Püspöki Palotában Szent László hermájának megtekintése meglepetésként ért bennünket. Az Ady Endre Emlékmúzeumban a fiatal, újságíró Adyt ismerhettük meg. A Szigligeti Színház impozáns épülete kedvet kínált egy későbbi színház látogatásra is. A váradi szecesszió reprezentatív épülete a főtéri Fekete Sas palota, ma már újra  a legszebb épülete a városnak.

A  sétáló utcán lehetőségünk nyílt egy helyi ebéd elfogyasztására. A napsütéses időben elsétáltunk a Holnaposok szoborcsoportjához.

Hazafelé tartva a  buszból még gyönyörködtünk Szent László városában, ahol a művészet szépsége örökre megmarad.

Related Post