TARTÓSÍTÓIPARI TERMÉK-KÉSZÍTŐ

Élelmiszeripar ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.
A tartósítóipar termékei nagyon nagy segítséget jelentenek a háztartásokban és a közétkeztetésben. A tartósítóipar biztosítja, hogy mindig elérhetőek legyenek a gyümölcsbefőttek, a savanyúságok és a fagyasztott termékek.
Ma már elképzelhetetlen, hogy a mélyhűtőben ne legyen fagyasztott gyümölcs vagy zöldség, vagy azonnal süthető pizzalap, de a pizzára kent paradicsomszószt is itt állítják elő. Ennek az iparágnak köszönhetőek az asztalt gyümölcsök és a szárított zöldségekből készülő ételízesítők is. Ez a szakember készíti a bébiételeket, valamint a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldségleveket is.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó állóképesség, kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • a gyártáshoz szükséges alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
  • zöldségkonzerveket gyárt;
  • gyümölcskonzerveket/befőtteket gyárt;
  • zöldség- és gyümölcssűrítményeket készít;
  • lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;
  • szárítmányokat, savanyúságokat készít;
  • húskonzerveket (fél-és teljes) gyárt;
  • készételkonzerveket gyárt;
  • hőelvonással tartósított termékeket állít elő;
  • vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít.