Tartósítóipari technikus

Élelmiszeripar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. Élelmiszeripari üzemekben, laboratóriumokban vizsgálja az élelmiszer alapanyagok minőségét, mennyiségét. Önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz ezek átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, hűtésében, csomagolásában, tárolásában. A technikus képesítés birtokában jó áttekintőképességgel, irányítóképességgel és az ehhez szükséges magasabb szintű szakmai tudással kell rendelkezniük. Ez a szakember készíti a bébiételeket és a rostos és szűrt gyümölcs- és zöldségleveket is.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Megbízhatóság, pontosság, önállóság, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

  • meghatározza az élelmiszerek fizikai sajátosságait és kémiai összetevőit;
  • mérőeszközöket kezel a nyersanyagok mennyiségi és minőségi átvételekor;
  • élelmiszeripari alapműveleteket végez: melegítés, hűtés, oldatkészítés, lepárlás, desztillálás, sűrítés, erjesztés, főzés, sterilizálás, stb.;
  • megszervezi a gépek és berendezések napi beállítási, karbantartási, tisztítási, javítási feladatait;
  • méri az anyagnormákat, pontosítja azokat, az eredményekről grafikonokat és diagramokat készít;
  • megadott szempontok szerint vizsgálja az elkészült élelmiszereket, elvégzi a mintavételt;
  • gondoskodik a receptek, technológiai utasítások, környezetvédelmi és munkavédelmi előírások betartásáról;
  • részfeladatokat lát el a gyártmányfejlesztés területén;
    főzelékféléket, sűrített készítményeket, püréket, szárítmányokat, gyümölcskészítményeket, gyümölcsleveket, húsalapú termékeket, savanyított termékeket gyárt;
  • részt vesz a személyi és az üzemi technológiai higiénia ellenőrzésében;
  • különleges követelményeknek megfelelő termékeket gyárt.