0318 Tartósítóipari termék-készítő

A korszerű élelmiszeripar várja a szakképzett tartósítóipari termék-készítőket, hiszen a háztartások, a közétkeztetés elképzelhetetlen befőttek, savanyúságok és fagyasztott termékek nélkül. Ezért is tervezzük a 2021-22-es tanévben ennek a szakmának a beindítását. A 3 éves képzésben megismerkedhetnek a tanulók a konzervek, sűrítmények, a rostos- és szűrt levek, a szárítmányok, ételízesítők készítésének technológiai folyamatával. Ez a tudás kamatoztatható akár az egyre divatosabbá váló kézműves lekvárok, bio-termékek előállítása során.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó állóképesség, kézügyesség, színlátás, ízérzékelés, csapatmunka, együttműködés.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

• a gyártáshoz szükséges alapanyagokat átveszi, minősíti, tisztítja, kezeli, minőségét ellenőrzi, tárolja, előkészíti;
• zöldségkonzerveket gyárt;
• gyümölcskonzerveket/befőtteket gyárt;
• zöldség- és gyümölcssűrítményeket készít;
• lekvárokat, szörpöket, pulpokat, velőket állít elő;
• szárítmányokat, savanyúságokat készít;
• húskonzerveket (fél-és teljes) gyárt;
• készételkonzerveket gyárt;
• hőelvonással tartósított termékeket állít elő;
• vállalkozást indít, működtet, termékeket értékesít.