Iskolánkban az élelmiszeripar ágazatban az egyik legrégebbi szakma fortélyait tanulhatják meg az 5 éves sütő – és cukrászipari technikus képzést választók. Az ismét egyre nagyobb megbecsültségnek örvendő szakmát választó pékek munkáját manapság már korszerű gépek és technológiák segítik. A vásárlók a pékségekben is keresik a cukrászipari termékeket, illetve fordítva: a cukrászatok is egyre több sütőipari terméket vesznek fel kínálatukba. A sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre egyre nagyobb a kereslet a kézműves-, bio- és reformtermékeket előállító vállalkozásoknál.
A sütő – és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási és csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
·
kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges
nyersanyagokat;
·
cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni;
·
cukrászati félkész-termékeket készíteni;
·
cukrászati késztermékeket készíteni;
·
díszítő műveleteket végezni;
·
péksüteményeket és finom pékárukat készíteni;
·
sütőipari termékeket fagyasztani; kelesztést
késleltetetni;
·
diétás és különleges táplálkozási igényű
termékeket készíteni;
·
sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni;
·
termeléstervezési és szervezési feladatokat
végezni
·
minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni;
·
minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni;
· a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi
vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni;
· a technológiai berendezéseket, gépeket
beállítani, üzemeltetni, tisztítani az élelmiszeriparban használható tisztító-
és fertőtlenítőszerek alkalmazásával;
· a termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását
megszervezni;
· a melléktermékeket, hulladékokat kezelni,
esetleg hasznosítani;
· a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi
és higiéniai szabályait betartani és betartatni;
· vállalkozást indítani, működtetni;
· termékeket értékesíteni.