0307 Sütő-és cukrászipari technikus

Iskolánkban az élelmiszeripar ágazatban az egyik legrégebbi szakma fortélyait tanulhatják meg az 5 éves sütő – és cukrászipari technikus képzést választók. Az ismét egyre nagyobb megbecsültségnek örvendő szakmát választó pékek munkáját manapság már korszerű gépek és technológiák segítik. A vásárlók a pékségekben is keresik a cukrászipari termékeket, illetve fordítva: a cukrászatok is egyre több sütőipari terméket vesznek fel kínálatukba. A sokrétű szakmai tudással rendelkező szakemberekre egyre nagyobb a kereslet a kézműves-, bio- és reformtermékeket előállító vállalkozásoknál.

A sütő – és cukrászipari technikus sütőipari és/vagy cukrászipari üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással az élelmiszer alapanyagainak minőségi és mennyiségi átvételében, vizsgálatában, tárolásában, feldolgozásában, a félkész vagy késztermékek tárolási és csomagolási és forgalmazási munkáiban és ezek megszervezésében vesz részt.

KOMPETENCIAELVÁRÁS

Jó kommunikációs készség, jó problémamegoldó képesség, nagy terhelhetőség, jó stressztűrő képesség, jó szervezőkészség, kreativitás, együttműködőképesség.

A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ

·           kiszámolni, kimérni, kiméretni a szükséges nyersanyagokat;

·           cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni;

·           cukrászati félkész-termékeket készíteni;

·           cukrászati késztermékeket készíteni;

·           díszítő műveleteket végezni;

·           péksüteményeket és finom pékárukat készíteni;

·           sütőipari termékeket fagyasztani; kelesztést késleltetetni;

·           diétás és különleges táplálkozási igényű termékeket készíteni;

·           sütőipari és cukrászati termékeket minősíteni;

·           termeléstervezési és szervezési feladatokat végezni

·           minőségbiztosítási dokumentumokat vezetni;

·           minőségbiztosítási ellenőrzéseket végezni;

·   a gyártásközi fizikai, kémiai, érzékszervi vizsgálatokat elvégezni, a késztermékeket ellenőrizni és minősíteni;

·  a technológiai berendezéseket, gépeket beállítani, üzemeltetni, tisztítani az    élelmiszeriparban használható tisztító- és fertőtlenítőszerek alkalmazásával;

·         a termékgyártás víz- és energia-gazdálkodását megszervezni;

·         a melléktermékeket, hulladékokat kezelni, esetleg hasznosítani;

·    a munkafolyamatok munka-, tűz-, környezetvédelmi és higiéniai szabályait betartani és betartatni;

·          vállalkozást indítani, működtetni;

·         termékeket értékesíteni.