· irányítással élelmiszer feldolgozási alapműveleteket végez: tárol, osztályoz, tisztít, aprít, kever,
termikus műveletek végez (hűt, fagyaszt, főz, süt), csomagol;
· felismeri és csoportosítja az élelmiszeripar nyersanyagait, azonosítja, hogy mely iparágak használják fel azoka;
· rendelkezik az élelmiszer-előállításhoz szükséges műszaki alapismeretekkel: felismeri az
· élelmiszeriparban használatos szerkezeti anyagokat (fémek és nemfémek),
3D makett alapján vetületi ábrát készít geometriai alapelemekről (téglatest, henger, kúp), felismeri az alapvető gépelemeket (kötő gépelemek, hajtáselemek);
· laboratóriumi alapműveleteket végez (tömegmérés, térfogatmérés, oldatkészítés, sűrűségmérés);
· ágazathoz kapcsolódó alapszámításokat végez (százalék, aránypár);
· ismeri és betartja a munkahelyi tűz-, munka-, és környezetvédelmi szabályokat;
· ismeri és betartja a személyi- és az élelmiszer-előállítás higiéniai követelményeit.