Vendéglátós tanulók gyakorlata Máltán


 

Vendéglátós tanulók gyakorlata Máltán

 

2015. október 19. és november 15. között a Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája hat, vendéglátóipari képzésben résztvevő tanulója számára biztosította, hogy hazai képzését egy hónapos külföldi gyakorlattal egészítse ki.

Botyánszki Anikó és Szabó Nóra pincér, Debreczeni Noémi és Sonkolyos Irén cukrász, Kovács Imre és Varga Tibor szakács tanulók kísérő tanára az első héten Laurinyecz Edit, a gyakorlat koordinátora, az utolsó héten Paláncz György, a küldő iskola igazgatóhelyettese volt. A tanulókat és kísérőjüket Máltán, az Easy Job Bridge szervezet fogadta, melynek székhelye a máltai fővárosban, Vallettában található, és harmadik alkalommal szervezte meg tanulóink számára az ott töltött időt.

 


 

A gyakorlati helyek közül a Maypole a cukrász tanulókat fogadta. Az üzem a szigetek egész területén jelen van, számos helyre szállítanak pékárut, süteményeket és egyéb fagyasztott termékeket. Ezáltal a gyárnak is több részlege van: pékség, hideg és meleg konyha, ahol tradicionális máltai ételeket készítenek, két cukrász részleg, az egyikben a tésztákat, kekszeket sütik, a másikban, ahol a tanulók is dolgoztak, a már kész tésztákat tölti meg, krémeket készítenek, díszítenek, és van logisztikai, valamint csomagoló rész.


 

 

A két szakács tanuló a St.Julians Bay Holtelben kapott feladatokat. A Málta egyik turisták által kedvelt részén elhelyezkedő háromcsillagos hotel 85 jól felszerelt, kényelmes szobákkal várja vendégeit. Szolgáltatásai között a reggelizetés szerepel, így a diákok ehhez kapcsolódó feladatokat láttak el máltai kollégáikkal együtt a konyhában és a vendégtérben is.

A pincér gyakornokokat a tengerparti, négycsillagos Preluna Hotel&Spa várta. Triton éttermében, ahol a diákok töltötték az egy hónapot, svédasztalos nemzetközi fogásokat kínálnak és látványkonyhája is van. Másik két éttermében olasz és japán ételeket szolgálnak fel. A heti rendszerességgel megrendezésre kerülő Flavours of Malta esteken máltai ételek és italok kóstolhatók.


 

 

A máltai utazást záró értékelés zárta az Easy Job Bridge irodájában, ahol a résztvevők megkapták a gyakorlat teljesítését igazoló tanúsítványt, valamint hazaérve az Europass mobilitási igazolványt is.


 

 

A kint töltött egy hónap alatt a diákok beilleszkedtek egy számukra új környezetbe, fejlődött alkalmazkodó és együttműködő képességük, problémamegoldásuk, önállóságuk. Magabiztosabbak, bátrabbak lettek, angol nyelvtudásuk erősödött. Megismerték gyakorlati helyeik tevékenységét, a napi feladatokat, meglévő szakmai ismereteik erősödtek, bővültek, melyet hazaérve kamatoztatni tudnak, illetve meg tudják osztani az itthoni környezetben is. Szabadidejükben bejárták a máltai szigeteket, megismerték a máltai kultúrát, az ottani szokásokat, hagyományokat, empatikus képességük erősödött.

A gyakorlat lebonyolítását és a felmerült költségek fedezetét az Európai Unió Erasmus+ programjában támogatást nyert iskolai pályázat tette lehetővé, mely 2016 tavaszán ismét hat vendéglátós tanuló számára biztosít máltai szakmai gyakorlatot.