Pályaválasztás - Miért a KERI?


 A jó szakma felér egy diplomával!

 

Válasszon képzéstípusaink közül:

 

Plakát

 

8. évfolyam után induló szakgimnáziumi osztályok

 

0301 Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport (kereskedelem ágazat)

A szakgimnáziumi képzésben indított kereskedelmi szakirány célja a felsőfokú kereskedelmi tanulmányok, valamint az intézményben elvégezhető emelt szintű kereskedő, kereskedelmi képviselő szakma megalapozása.

A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9-12. évfolyamon üzleti levelezés és kommunikáció, kereskedelmi ismeretek, eladástan, kereskedelmi gazdálkodás tantárgyakat tanulnak. A gyakorlati oktatás keretében a felsorolt tantárgyakban sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.

A szakirányon egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező.

A képzés időtartama: 4 év, amely szakmai érettségi vizsgával zárul.

A szakmai érettségi vizsga után további 1 év alatt a kereskedő vagy a kereskedelmi képviselő végzettséget szeezhetik meg.

Kereskedő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Ajándékkereskedő,

-       Divatáru kereskedő,

-       Állatkereskedő,

-       Dohány-bazárkereskedő,

-       Autókereskedő,

-       Édesség kereskedő,

-       Bébi és gyermekruha kereskedő,

-       Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő,

-       Bútor- és lakástextil-kereskedő,

-       Fodrászcikk kereskedő,

-       Cipőkereskedő,

-       Galériatulajdonos, kereskedő.

 

Kereskedelmi képviselő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Áruforgalmi ügynök,

-       Kereskedelmi ügynök,

-       Értékesítési munkatárs,

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Áruterítő ügynök,

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Kereskedelmi asszisztens,

-       Ügynök.

 

0302 Angol nyelvi előkészítő évfolyam + 4 évfolyamos Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoport (kereskedelem ágazat)

Nyelvi előkészítőnkben kiemelt idegen nyelvi és informatikai oktatás zajlik.

A szakgimnáziumi képzésben indított kereskedelmi szakirány célja a felsőfokú kereskedelmi tanulmányok, valamint az intézményben elvégezhető emelt szintű kereskedő vagy kereskedelmi képviselő szakma alapozása.

A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9-12. évfolyamon üzleti levelezési és kommunikáció, kereskedelmi ismeretek, eladástan, kereskedelmi gazdálkodás tantárgyakat tanulnak. A gyakorlati oktatás keretében a felsorolt tantárgyakban sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.

A szakirányon az angol nyelv tanulása kötelező.

A képzés időtartama: 1 + 4 év, amely szakmai érettségi vizsgával zárul.

A szakmai érettségi vizsga után 1 év alatt a kereskedő vagy a kereskedelmi képviselő végzettséget szerezhetik meg.

Kereskedő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Ajándékkereskedő,

-       Divatáru kereskedő,

-       Állatkereskedő,

-       Dohány-bazárkereskedő,

-       Autókereskedő,

-       Édesség kereskedő,

-       Bébi és gyermekruha kereskedő,

-       Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő,

-       Bútor- és lakástextil-kereskedő,

-       Fodrászcikk kereskedő,

-       Cipőkereskedő,

-       Galériatulajdonos, kereskedő.

 

 Kereskedelmi képviselő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Áruforgalmi ügynök,

-       Kereskedelmi ügynök,

-       Értékesítési munkatárs,

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Áruterítő ügynök,

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Kereskedelmi asszisztens,

-       Ügynök.

 

0303  Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (Turisztika ágazat)

A szakgimnáziumi képzésben indított turisztika szakirány célja a felsőfokú idegenforgalmi, turisztikai tanulmányok, valamint az intézményben elvégezhető emelt szintű turisztika szervező, értékesítő vagy idegenvezető szakma alapozása.

A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9-12. évfolyamon vendéglátó ismeretek, protokoll, turisztikai termékkínálat, turisztikai vállalkozások, szállodai adminisztráció, szállodai tevékenységek, szállodai kommunikáció tantárgyakat tanulnak. A gyakorlati oktatás keretében a felsorolt tantárgyakban sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.

A szakirányon egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező.

A képzés időtartama: 4 év, amely szakmai érettségi vizsgával zárul

A szakmai érettségi vizsga után a tanulók további 1 év alatt a turisztikai szervező, értékesítő vagy idegenvezető végzettséget szerezhetik meg.

Turisztika szervező, értékesítő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Utazásszervező, tanácsadó,

-       Utazási irodai utasszervező,

-       Utazási referens,

-       Turisztikai referens,

-       Utazási irodai ügyintéző,

-       Üdülésszervező.

Idegenvezető végzettséggel betölthető munkakörök:

-     Idegenvezető,

-     Autóbuszos idegenvezető csoportkísérő,

-     Városnézést lebonyolító idegenvezető,

-       Múzeumi idegenvezető, tárlatvezető,

-       Telepített idegenvezető,

-       Túravezető.

 

0304  Angol nyelvi előkészítő évfolyam + 4 év Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (Turisztika ágazat)

Nyelvi előkészítőnkben kiemelt idegen nyelvi és informatikai oktatás zajlik.

A szakgimnáziumi osztályban indított turisztika szakirány célja a felsőfokú idegenforgalmi, turisztikai tanulmányok, valamint az intézményben elvégezhető emelt szintű turisztika szervező, értékesítő vagy idegenvezető szakma alapozása.

A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9-12. évfolyamon vendéglátó ismeretek, protokoll, turisztikai termékkínálat, turisztikai vállalkozások, szállodai adminisztráció, szállodai tevékenységek, szállodai kommunikáció tantárgyakat tanulnak. A gyakorlati oktatás keretében a felsorolt tantárgyakban sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.

A szakirányon az angol nyelv tanulása kötelező.

A képzés időtartama: 1 + 4 év, amely szakmai érettségi vizsgával zárul.

A szakmai érettségi vizsga után a tanulók további 1 év alatt a turisztikai szervező, értékesítő vagy az idegenvezető végzettséget szerezhetik meg.

Turisztika szervező, értékesítő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Utazásszervező, tanácsadó,

-       Utazási irodai utasszervező,

-       Utazási referens,

-       Turisztikai referens,

-       Utazási irodai ügyintéző,

-       Üdülésszervező.

Idegenvezető végzettséggel betölthető munkakörök:

-     Idegenvezető,

-     Autóbuszos idegenvezető, csoportkísérő,

-     Városnézést lebonyolító idegenvezető,

-       Múzeumi idegenvezető, tárlatvezető,

-       Telepített idegenvezető,

-       Túravezető.

 

0305 Vendéglátás-turisztika szakmacsoport (Vendéglátóipar ágazat)

A szakgimnáziumi osztályban indított vendéglátóipari szakirány célja a felsőfokú vendéglátóipari  tanulmányok, valamint az intézményben elvégezhető emelt szintű vendéglátásszervező szakma alapozása.

A tanulók a közismereti tantárgyak mellett a 9-12. évfolyamon gazdálkodási ismeretek, élelmiszerismeret, felszolgálási alapok, vendéglátó kereskedelem, vendéglátás marketingje, üzletvezetés a vendéglátásban tantárgyakat tanulnak. A gyakorlati oktatás keretében a felsorolt tantárgyakban sajátíthatják el a szakirány alapvető gyakorlati ismereteit.

A szakirányon egy idegen nyelv, angol vagy német tanulása kötelező.

A képzés időtartama: 4 év, amely szakmai érettségi vizsgával zárul.

A szakmai érettségi vizsga után további 1 év alatt a vendéglátásszervező végzettséget szerezhetik meg.

Vendéglátásszervező végzettséggel betölthető munkakörök:

-     Vendéglős,

-     Pultos,

-    Vendéglátó tevékenységet folytató egység vezetője,

-     Pincér,

-     Szakács,

-     Étterem üzletvezetője.

  

 

 

 

 Vissza az oldal tetejére

8. évfolyam után induló szakközépiskolai osztályok (3 éves képzés)

 

0311 Eladó

A közhiedelemmel ellentétben az eladó szakma nem egyszerű, hiszen munkája összetett. Az eladásra kerülő áruk raktározásával, állagmegóvásával, értékesítésre történő előkészítésével, eladótéri kihelyezésével, beszerzésével kapcsolatos feladatok mellett kiszolgálja és tájékoztatja a vásárlókat. Ehhez ruházati, műszaki, vegyes iparcikk, bútor, lakástextil, élelmiszer, vegyi áruk, gyógynövény ismereteket kell elsajátítani, hiszen a vevők igénylik a szakszerű tájékoztatást. A komplex képzésnek köszönhetően minden területen átfogó ismeretet kapnak tanulóink, így a felsoroltak közül bármely területen elhelyezkedhetnek.

 A szakképesítéssel betölthető munkakör:

-       Élelmiszer- és vegyiáru-eladó,

-       Gyógynövény eladó,

-       Zöldség-, gyümölcs eladó,

-       ABC-eladó,

-       Áruházi eladó,

-       Eladó, fűszerüzlet,

-       Eladó, szupermarket,

-       Élelmiszer eladó,

-       Élelmiszerbolti eladó,

-       Műszakicikk eladó,

-       Híradástechnikai- és elektronikaicikk-eladó,

-       Vas-, műszaki-eladó,

-       Alkatrész-értékesítő, eladó,

-       Bútor- és lakástextil-eladó,

-       Vas-, műszaki-, műanyag-, üvegárubolti eladó,

-       Könyvesbolti eladó,

-       Kultúrcikk eladó,

-       Konfekció-, méteráru- és lakástextil-eladó.

 

0312 Cukrász

A cukrász mesterség mindig is az elit szakmákhoz tartozott. A cukrász munka sikere, ha a látvány és az ízek jó hatással vannak a vendégre: kellemes, jó közérzet lesz tőle. A cukrász nem is süteményt, hanem már-már édes remekművet hoz létre: a leveles-omlós vagy a kelt tésztából készült édes-sós aprósütemények, torták, bonbonok, marcipánkészítmények, fagylaltok mind a cukrász keze munkáját dicsérik.

A szakma a kreatív, kísérletező embereknek ajánlott, de fontos a szakmai alázat és a precizitás is, és talán meglepő, de komoly állóképesség is kell hozzá.

A cukrász az élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával a korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készít. Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában. Cukrásztechnológiai alapműveleteket végez, cukrászati félkész termékeket készít. A termeléshez alkalmassá teszi a nyersanyagokat, eszközöket, gépeket, cukorkészítményeket állít elő, bevonó anyagokat készít és feldolgoz, gyümölcsöket tartósít, töltelékeket készít, tésztákat készít, feldolgoz és sütéssel fogyaszthatóvá tesz.

A technológiai előírások szabályait betartva cukrászati késztermékeket állít elő, uzsonnasüteményeket, teasüteményeket, kikészített süteményeket, hidegcukrászati készítményeket, bonbonokat, tányérdesszerteket készít.

Alkalmi megrendelésekre esztétikus, ötletes díszmunkákat készít. Különleges táplálkozási igényeknek megfelelő diétás cukrászati termékeket állít elő.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés.

 

0313 Pincér

Aki úgy gondolja, hogy pincérnek lenni "nem nagy tudomány", az nagyot téved. Milyen jó érzés leülni egy ízlésesen megterített asztal mellé, ahol udvariasan helyünkbe hozzák mindazt, amit elfogyasztani szeretnénk - az éttermekben az igazi vendéglátó a pincér.

Gyakran feladata társas étkezések lebonyolítása, bálak, lakodalmak, fogadások alkalmával mindez nagy szervezőkészséget, figyelemösszpontosítást és jó állóképességet kíván. Szakmája rendkívül elegáns, szépérzéket és odafigyelést igényel. Az idegen nyelv-tudás ma már elengedhetetlen.

A pincér értékesítési és szolgáltatási feladatokat lát el. A vendégek által igényelt és ajánlott termék felszolgálását és a kapcsolódó szolgáltatásokat biztosítja. Fogadja a vendégeket, leülteteti a protokoll-előírások szerint, ismerteti a választékot, ételeket és italokat ajánl, a rendelést felveszi. A vendégek által választott ételeket és italokat udvariasan és szakszerűen felszolgálja. A vendéglátóhely üzemeltetésével kapcsolatos teendőket elvégzi. Az árukészlet alakulását figyelemmel kíséri, részt vesz az áru szakszerű minőségi és mennyiségi átvételében, tárolásában és dokumentálásában. Munkaterületét és a vendégteret nyitásra előkészíti.

A felszolgáláshoz szükséges eszközöket előkészíti. Megszervezi a saját munkáját. A felszolgálandó étel és ital minőségét, mennyiségét és hőmérsékletét figyelemmel kíséri. Átveszi a fogyasztás ellenértékét, pénztárgépet kezel, zárás után elszámolást készít.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés.

 

0314 Szakács

Senki nem vitatja: a szakács szakma tudomány és művészet egyszerre. Az ételkészítési és táplálkozástani szaktudásnak magas fokú ötletgazdagsággal kell párosulnia. Egy jó szakács számára nincs váratlan helyzet, ezért kiemelkedő szervezőkészséggel és megosztott figyelemmel kell, hogy rendelkezzen. A munka kedvező oldala, hogy azonnal jön a dicséret, elismerés, ha ízlik az étel.

A magyar szakácsok itthon és külföldön egyaránt keresett szakemberek.

Feladatai közé tartozik: a korszerű vendéglátás követelményeinek és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása. Étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása. Meglévő készletek felmérése. Szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása. Ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása. Segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása. A konyhai berendezések, kiszolgáló területek felügyelete. Nagykonyhai berendezések üzemeltetése éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés.

 

0315 Fogadós

A vendéglátás területén új szakma a fogadós. A képzés során összetett ismereteket szereznek tanulóink. Elsajátítják a szakács és a pincér szakma mellett a turizmusban résztvevő hazai és külföldi vendégek szakszerű kiszolgálását, ellátását. Segítenek megszervezni a vendégek szabadidős programjait, ill. részt vesznek annak lebonyolításában.

A fogadós szakképesítéssel rendelkező képes:

-     a vendégek fogadására, és az alapvető recepcióhoz fűződő tevékenységek ellátására,

-     a vendégek szakszerű kiszolgálására az éttermi egységben, illetve a szobákban egyaránt,

-     egyszerűbb konyhai feladatok, előkészítések, reggelik büfébekészítések szakszerű ellátására,

-     az élelmiszerbiztonság és a fogyasztóvédelem támasztotta követelmények ellátására,

-     a vendéglátóegység biztonságos működtetésére,

-     az üzlet arculatának és működésének megtervezésére,

-     a gazdaságos működés megtervezésére, és a gazdaságos üzemelés működtetésére,

-     a vendéglátóüzletekkel szemben támasztott higiéniai követelmények betartására,

-     a HACCP rendszer működtetésére,

-     alapvető marketing feladatok ellátására,

-     az alkalmazottak kiválasztására, és a humánerőforrás gazdaságos felhasználásának megtervezésére,

-     a hazai legjellemzőbb turisztikai attrakciók bemutatására,

-     a programok szervezésével és lebonyolításával összefüggő legfontosabb ismeretek felhasználására.

Jellemző munkakörök:

-          Panzióvezető,

-          Turistaszálló-vezető,

-          Csárda üzletvezetője,

-          Étterem üzletvezetője,

-          Vendéglő üzletvezetője,

-          Vendéglős,

-          Kocsmáros,

-          Büfévezető,

-          Kifőzde vezetője,

-          Vendéglátóegység vezetője.

 

 

0316 Pék

Ki ne szeretné a frissen sült kenyerek, pékáruk illatát? Mára ez a szakma is átalakult, hiszen a hagyományos kenyérfélék mellett számtalan, az egészségtudatos életmódba beilleszthető kenyérfélék jelentek meg a piacon.

A hagyományos finom-pékáruk mellett egyre több újfajta, a korszerű táplálkozással összeegyeztethető termékek jelennek meg a piacon, mely elkészítőjének kreativitását mutatja meg.

A képzés során a mézeskalács készítésének rejtelmeivel is megismerkednek tanulóink.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

-     átvételi és raktározási feladatokat végezni,

-     előkészítő műveleteket végezni,

-     nyersanyagot, készterméket vizsgálni, gyártásközi ellenőrzés végezni,

-     eszközöket használni, gépeket és berendezéseket kezelni,

-     befejező műveleteket végezni,

-     tésztát készíteni,

-     tölteléket készíteni,

-     feldolgozni a tésztát,

-     tésztát keleszteni,

-     tésztát sütni,

-     készterméket kezelni, csomagolni,

-     mézeskalácsot készíteni és díszíteni,

-     betartani a tevékenységére vonatkozó előírásokat,

-     adminisztrációs munkát végezni.

A végzettséggel pék, sütőipari és gyorspékségi munkás, mézeskalács-készítő, gyorspékségi sütő és eladó, valamint dagasztó munkakör tölthető be.

 

 

Vendéglátó-üzletvezető (szakképesítés-ráépülés, 1 éves képzés)

A vendéglátó üzletvezető a vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Szervezi és ellenőrzi az üzlet működését. Kialakítja üzletpolitikáját és marketingstratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka- és tulajdonvédelmi előírások betartását, gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról. Teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik az egységben lévő eszközökért.

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

  • vállalkozást alapítani és működtetni,
  • üzleti tervet készíteni,
  • gazdasági elemzéseket végezni,
  • anyagi felelősséggel gazdálkodni,
  • megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját,
  • piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát,
  • ellenőrizni a vendéglátó üzletben folyó tevékenységeket,
  • szervezni és bonyolítani a vendéglátó üzlet házon belüli és házon kívüli rendezvényeit,
  • betartani és betartatni az üzletek működésére vonatkozó jogszabályi előírásokat,
  • reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait,
  • vendégpanaszokat kezelni,
  • biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét.

 

 

 

Vissza az oldal tetejére

Érettségi vizsga után megszerezhető képesítések

Kereskedő (2 éves)

Aki azt gondolja, hogy a kereskedő feladata csak abból áll, hogy valamit olcsón megvenni, majd drágábban eladni valakinek, távol áll a kereskedő szakma lényegétől. Az csak egy véletlenszerű egyszeri alkalomra szól. Azonban jót és jól eladni, egészen mást jelent: egy minőségi folyamatot, melynek során a kereskedő üzlethelyiséget alakít ki és üzemeltet, reklámtevékenységet folytat, megrendel, tárol, elrendez, ajánl, népszerűsít, mindezt udvariasan, türelmesen, megfelelően kezelve a jó és (a nem is ritka) rossz vevőket. A szakma előnye a sokszínűség és a változatosság. Alázat, becsületesség, tisztelet, szavahihetőség és magabiztosság az igazi kereskedő ismérvei.

A képzés időtartama: 2 év.

Szakmai gyakorlat: a 13. évfolyam elvégzése után 160 órás összefüggő nyári szakmai gyakorlat teljesítése.

Tanulóink jogosultak a diákkedvezményekre, például diákigazolványra és iskoláztatási támogatásra, ha még nem rendelkeznek szakképesítéssel, a képzés ingyenes.

Képzés szintje: emelt szintű szakképzettség

Sikeres érettségi vizsga után további 1 év alatt sajátíthatja el a kereskedő végzettséghez szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket.

Kereskedő végzettséggel betölthető munkakörök:

-       Kereskedelmi ügyintéző,

-       Ajándékkereskedő,

-       Divatáru kereskedő,

-       Állatkereskedő,

-       Dohány-bazárkereskedő,

-       Autókereskedő,

-       Édességkereskedő,

-       Bébi és gyermekruha kereskedő,

-       Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő,

-       Bútor- és lakástextil-kereskedő,

-       Fodrászcikk kereskedő,

-       Cipőkereskedő,

-       Galériatulajdonos, kereskedő.

 

 

Dekoratőr-lakberendező (2+1 éves)

A bennünket körülvevő tárgy -, szín és formavilág – akár otthonunkról, akár a kereskedelem, szolgáltatás területéről beszélünk- kommunikációs eszköz. A tárgyak tervezésével, megfelelő elrendezésével, az élet-és közterek kialakításával foglalkozó szakemberek pedig művészeti és kommunikációs tevékenységet végeznek:

  • a lakberendezők elsősorban otthonunk, személyes környezetünk,
  • a dekoratőrök pedig a kereskedelmi és szolgáltatási környezet kialakításával foglalkoznak.

A lakberendező és a dekoratőr szakma tehát egy szakmacsoportba tartozó két különálló foglalkozás.

I. Lakberendező tevékenység:

  • a lakóenteriőrök bútorokkal való berendezése az ergonómia szabályai szerint,
  • bútorok, lakástextilek, kárpitok, világítási berendezések, szaniterek, burkolóanyagok stb. helyszínre szabott alkalmazása,
  • méretarányos tervrajzok készítése - kapcsolattartás a kivitelező szakemberekkel,
  • a lakásban megjelenő anyagok, felületek színeinek, felületi hatásának, mintázatának meghatározása,
  • lakberendezési tanácsadás,
  • a megfelelő szakemberek és új termékek felkutatása.

Elhelyezkedési lehetőség: alkalmazottként, alvállalkozóként vagy szerződéses kapcsolat alapján partnere lehet:

  • építészeknek, belsőépítészeknek,
  • lakberendezési termékek forgalmazóinak,
  • kivitelezőknek vagy beruházóknak,
  • kiállítás-szervezőknek.

II. Dekoratőr tevékenység:

  • dekoratőri látványtervek kialakítása,
  • eladáshelyi reklám megszervezése,
  • kivitelezés megszervezése.

Elhelyezkedési lehetőség: alkalmazottként, alvállalkozóként vagy szerződéses kapcsolat alapján partnere lehet:

  • belsőépítészeknek,
  • designer-nek,
  • kommunikációs szakembernek (pl. reklámügynökség),
  • kivitelezőknek, beruházóknak,
  • kiállítás-szervezőknek.

Tananyag:

  • művészettörténet-kortárs művészet-design és bútortörténet, népművészet,
  • ábrázolási gyakorlat (szabadkézi rajz-festés, képi megjelenítés),
  • kreatív szakmai tervezés-lakberendezési stílusok,
  • színelmélet,
  • berendezői általános feladatok (épület-szerkezettan, épületgépészet, lakókörnyezet, ergonómiai ismeretek),
  • lakberendezői tervezés- műszaki rajz,
  • anyagismeret,
  • kirakatrendezés, belső terek dekorációja,
  • számítógépes grafikai programok használata, grafikai, tipográfiai tervezés, képfeldolgozás,
  • vállalkozással kapcsolatos gazdasági és jogi ismeretek.

A lakberendező és dekoratőr szakmákban nagyon fontos a kreativitás, az ötletgazdagság, a térbeli képzelet, a forma- és színérzék, a rögtönzőképesség, a kézügyesség, a rajz-kézség és a jó kommunikációs készség.

Továbbképzési lehetőség:

A szakma iránt mélyebben érdeklődők stylist, ill. enteriőr designer mesterképzésre, vagy felsőfokú- általában művészet-oktatási intézményekben indított művészeti szakokra jelentkezhetnek (pl.: design, építőművészet, formatervező, multimédia).

 

Vendéglátásszervező (2 éves képzés)

A vendéglátásszervező-vendéglős a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik.

A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket.

Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiéniai, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

Betölthető munkakörök:

-        Borozó üzletvezetője,

-        Büfé-, bisztróvezető,

-        Cukrászda-, fagylaltozó vezető,

-        Eszpresszó-, kávézóvezető,

-        Étkezdés,

-        Italboltvezető,

-        Kávéház üzletvezetője,

-        Kifőzdés,

-        Kocsmáros,

-        Söntés-, italboltvezető,

-        Söröző üzletvezetője,

-        Teázó üzletvezetője.

 

Idegenvezető (2 éves képzés)

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat valamint a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven.

Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról valamint magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkájához kapcsolódó adminisztrációt.

 

Betölthető munkakörök:

-        Autóbuszos idegenvezető,

-        Barlangi idegenvezető,

-        Helyi idegenvezető,

-        Múzeumi idegenvezető,  

-        Telepített idegenvezető,

-        Túravezető (idegenvezető),

-        Városnéző idegenvezető.

 

Turisztikai szervező, értékesítő (2 éves képzés)

A turisztikai szervező, értékesítő szakember korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel, továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról.

 

Betölthető munkakörök:

 

-        Belföldi társasutazási ügyintéző,

-        Fizetővendég-szolgálati ügyintéző,

-        Idegenforgalmi ügyintéző,

-        Turisztikai referens,

-        Turisztikai szervező,

-        Utas szervező,

-        Utazási előadó,  

-        Utazási irodai utasszervező,

-        Utazási irodai ügyintéző,

-        Utazási referens,

-        Utazási ügyintéző,

-        Utaztatási előadó,

-        Üdülésszervező,

-        Üdültetési előadó.

 

 Vissza az oldal tetejére