Könyvajánló


Zöldségfaragás

Végre megjelent Varga Károly sokszoros olimpiai- és világbajnok mesterszakácsunk hiánypótló munkája:
a Kreatív Szakácsművészet első kötete, a "Zöldségfaragás". A gyönyörű fotókkal gazdagon illusztrált
magyar és angol nyelvű szakmai, művészeti kiadvány nem csupán a szakemberek számára nélkülözhetetlen olvasmány,
hanem a laikusok számára is rendkívül élvezetes munka.
A könyv 216 oldalon, lépésről lépésre mutatja be a különféle zöldségek kreatív felhasználási lehetőségeit, történeti
áttekintéssel és hasznos információkkal azok tulajdonságairól. A könyv mérete 242 x 340 mm, mely táblaborítóval és
porvédővel ellátott.

Hamarosan megjelenik a következő kötet, mely a gyümölcsfaragásról szól.

Ára: 12900 Ft + 5% áfa + postaköltség

A könyvről bővebb infót a http://www.sefmester.hu/konyvrol.html címen találhattok.

Janet Evanovich - A szingli fejvadász 1.

Nem hiszem, hogy sok ember ismerné ennek a szerzőnek a nevét – még azok sem, akik egynél többször tartottak a kezükben könyvet. Bár ez a mű második kiadása már még nem jelenti azt, hogy sok év eltelt volna a kettő között, hogy ismerhessük.

A valóságosabb ok az volt erre a tettre, hogy alig pár nap múlva pillanthatjuk meg a megfilmesített változatát a regénynek a mozikban. Így az Ulpius-ház kiadó úgy gondolta esetleg ez alakalommal többet kaszálhatnak az új borítóval és a film reklámjával.

Elsőnek szeretném leszögezni, hogy sem a cím és sem a borító nem igazán arra bátorít, hogy a kezedbe vett ezt a csöppséget – valamiért nem sikerült egyiket sem igazán eltalálniuk a készítőknek. Személy szerint amúgy sem kedvelem a a magyarra fordításokat – általában nem a legjobban jön össze nekik. Visszatérve a könyvhöz terjedelmében, mint előbb is említettem kisebb, mint egy átlagos könyv, így megadva a szokásos 300 oldalt.

A lapokon megismerkedhetünk Stephanie Plum-al, akit nem hogy csak nemrég elhagyta a férje, de a kocsiját is elkobozzák tőle, a munkahelyéről kirúgják és a kajára is csak úgy tudja megkeresni a pénzt, hogy bútoraiból válogatva elad egy-kettőt. Röviden: elég nyomorúságos életet él.

Ennek ellenére még sem lankad egy kicsit sem. Stephanie, megpróbál kikecmeregni ebből a pöcegödörből és egy szüleinél elköltött vacsorán eldönti, hogy meglátogatva Vinnie nagybátyját munkára ajánlkozik nála. A kedves nagybácsi rögtön elutasítja a nőt, de Steph itt sem áll meg. Végül sikerül elérnie, hogy óvadék behajtó ügynök legyen belőle és rögtön egy nagykutyával akarja kezdeni, akihez mellesleg nem közömbös érzéseket táplál. Ő nem más, mint Morelli, a sármos nyomozó, akit még főhősnőnk fiatalabb korában elgázolt apja kocsijával bosszúból. Morelli igazi rosszfiúnak tűnhet, pedig eredetileg rendőrként végezte - most akkor miért is kell Stephanie-nek utána futkorásznia?

A nyomozásba rögtön bele is csap zöldfülűként és nem kevés kacagással, szörnyülködéssel és csodálkozással koronázza meg a történetet.
Az írónő főszereplőnk szemszögéből iróniával megtöltve jellemzi szerencsétlen életét. De ne tévesszen meg a sok vicc és gúnyos megjegyzés, ez egy nagyon komoly könyv, így csak fiatal felnőtteknek ajánlanám ezt a könyvet. Ezenfelül azoknak is, akik arra adnák a fejüket, hogy beülve a mozivászon mögé megnézik a filmet, ugyanis a könyvön is ugyanúgy végig lehet futni könnyű nyelvezete miatt.
A nevetés garantált! Belevágsz a vadászatba?

Joanne Harris - Rúnajelek

 Valószínűleg mindenki hallott már Joanne Harris-ről már, aki olvas könyveket. De lehetséges inkább a csokoládé írójaként kéne említenem őt. Hiszen az ő művéből készült a világhírű Csokoládé c. film.

Én viszont a Rúnajelekről fogok beszélni. A könyv 2008-ban az Ulpius-ház Könyvkiadó gondozásában látott napvilágot. Ne tévesszen meg a könyv vastagsága, hiszen a mérete sokkal kisebb, mint az átlagos könyveké, így lett 655 oldalas. Szerencsére könnyen olvasható és nem nehéz nyelvezetű.

Joanne: Rúnajelek c. könyve a skandináv mitológia fantasztikus világába repít el.
Egy különleges kislány életén keresztül visz az út a képzeletvilágba. Mandy élete ugyanis felettébb szomorú, de koránt sem szürke. A kis faluban, ahol élnek kiközösítik őt a kezén lévő fura jel miatt. Fekete báránynak nézik, és ha baj történik, azt természetesen rá fogják. Még apja és nővére is letagadná őt. A világon a Rend uralkodik - aki elpusztította az isteneket - és csak a hit tartja őt erősen. Mandy életébe változás következik, amikor egy rejtélyes idegen tűnik fel a faluban, aki mindenki csak Félszeműnek nevez. Kiderül, hogy a férfi hasonlít Mandy-re; azt állítja, hogy AEsireknek hívják őket, de az emberek szemében ők az istenek. Végül hosszú kérlelés után Félszemű a szárnyai alá veszi Mandy-t, így a kislány megtanulhatja, hogyan használja erejét és a rúnákat. Ezek után bonyodalmak csak jönnek és jönnek, halmozódnak. Végül pedig elérkezik a végső csata ideje az AEsikrek és Vanirok, tehát az Istenek és a Rend között.
Joanne tökéletesen összeállított története fordulatos ás szórakoztató. Remekül bánik a szavakkal és jól fűzi a cselekmény szálakat. Nekem nagyon tetszett.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a fantasy-t, és akik szeretnének elbújni egy különleges világban a szürke napok elől.