Szakmakalauz


A jó szakma felér egy diplomával!

Ezen az oldalon az iskolánkban választható vendéglátó szakmákkal ismerkedhetnek meg részletesebben:

Szakács

Senki nem vitatja: a szakács szakma tudomány és művészet egyszerre. Az ételkészítési és táplálkozástani szaktudásnak magas fokú ötletgazdagsággal kell párosulnia. Egy jó szakács számára nincs váratlan helyzet, ezért kiemelkedő szervezőkészséggel és megosztott figyelemmel kell, hogy rendelkezzen. Egy szakács akkor dolgozik jól, ha ellenállhatatlan vágyat érzünk, hogy megkóstoljuk főztjét. A munka kedvező oldala, hogy azonnal jön a dicséret, elismerés, ha ízlik az étel. A magyar szakácsok itthon és külföldön egyaránt keresett szakemberek.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés.

 

Cukrász

A cukrász mesterség mindig is az elit szakmákhoz tartozott. A cukrász munka eredménye, ha a látvány és az ízek jó hatással vannak a vendégre: kellemes, jó közérzet lesz tőle. A cukrász nem is süteményt, hanem már-már édes remekművet hoz létre: a leveles-omlós vagy a kelt tésztából készült édes-sós aprósütemények, torták, bonbonok, marcipánkészítmények, fagylaltok mind a cukrász keze munkáját dicsérik. A szakma a kreatív, kísérletező embereknek ajánlott, de fontos a szakmai alázat és a precizitás is, és talán meglepő, de komoly állóképesség is kell hozzá.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés.

 

Pincér

Aki úgy gondolja, hogy pincérnek lenni "nem nagy tudomány", az nagyot téved. Milyen jó érzés leülni egy ízlésesen megterített asztal mellé, ahol udvariasan helyünkbe hozzák mindazt, amit elfogyasztani szeretnénk- az éttermekben az igazi vendéglátó a pincér. Gyakran feladata társas étkezések lebonyolítása, bál, lakodalmak, fogadások alkalmával- mindez nagy szervezőkészséget, figyelemösszpontosítást és jó állóképességet kíván. Szakmája rendkívül elegáns, szépérzéket és odafigyelést igényel. Az idegen nyelv- tudás ma már elengedhetetlen.

1 év ráépüléssel megszerezhető a Vendéglátó-üzletvezető képesítés.

 

Vendéglátó-üzletvezető (szakképesítés ráépülés)

A vendéglátó üzletvezető a vendéglátó egységben a beszerzési, termelési, értékesítési és raktározási tevékenységet végzi, irányítja. Szervezi és ellenőrzi az üzlet működését. Kialakítja üzletpolitikáját és marketingstratégiáját, ápolja az üzleti és vendégkapcsolatokat. Megszervezi az egység adminisztrációs rendjét, biztosítja a tűz-, munka- és tulajdonvédelmi előírások betartását, gondoskodik a higiéniás szabályok betartásáról. Teljes körű leltár- és anyagi felelősséggel tartozik az egységben lévőeszközökért.

A szakképesítés-ráépüléssel rendelkező képes:

 • vállalkozást alapítani és működtetni,
 • üzleti tervet készíteni,
 • gazdasági elemzéseket végezni,
 • anyagi felelősséggel gazdálkodni,
 • megszervezni, és irányítani a vendéglátó üzlet napi munkáját,
 • piackutatást végezni, felmérni a vendégek igényeit, meghatározni az üzlet választékát,
 • ellenőrizni a vendéglátó üzletben folyó tevékenységeket,
 • szervezni és bonyolítani a vendéglátó üzlet házon belüli és házon kívüli rendezvényeit,
 • betartani és betartatni az üzletek működésére vonatkozó jogszabályi előírásokat,
 • reklámozni a vendéglátó üzletet és szolgáltatásait,
 • vendégpanaszokat kezelni,
 • biztosítani a vállalkozás internetes jelenlétét.

 

Vendéglátásszervező

A Vendéglátásszervező a vendéglátásban vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat ellátó szakember, aki magas szintű, korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel és továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vendéglátó vállalkozások és az étkeztetési, vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó egységek üzemeltetéséhez szükséges tervezői, vezetői, szervezői, gazdálkodási feladatokat lát el. A vendéglátó egységekben végzi, irányítja, szervezi, ellenőrzi az árubeszerzést, a raktározást, a termelési, az értékesítési és szolgáltatási tevékenységeket.

Összeállítja a vendéglátó egység kínálatát, bemutatja, reklámozza az egység szolgáltatásait, kialakítja az üzletpolitikát, a marketingstratégiát, a cégarculatot. Kapcsolatot tart, kommunikál magyar és idegen nyelven a vendégekkel, az egység üzletfeleivel és a hatóságokkal. Gondoskodik a vendéglátó egységekben a biztonsági-, munka- és tűzvédelmi, környezetvédelmi, higiénia, élelmiszerbiztonsági előírások betartásáról.

Betölthető munkakörök:

-        Borozó üzletvezetője,

-        Büfé-, bisztróvezető,

-        Cukrászda-, fagylaltozó vezető,

-        Eszpresszó-, kávézóvezető,

-        Étkezdés,

-        Italboltvezető,

-        Kávéház üzletvezetője,

-        Kifőzdés,

-        Kocsmáros,

-        Söntés-, italboltvezető,

-        Söröző üzletvezetője,

-        Teázó üzletvezetője.

 

Idegenvezető

Az idegenvezető az országba érkező külföldi turistákat valamint a belföldi túrákon (országjárás, kirándulás, városnézés, szakmai programok) résztvevő magyar vendégeket megismerteti az ország turisztikai, kulturális, történelmi, művészeti értékeivel, nevezetességeivel magyar illetve idegen nyelven.

Gondoskodik a vendégek részére megrendelt szolgáltatások biztosításáról valamint magyar csoportok külföldre utazása során csoportkísérői teendőket lát el és tolmácsol. Az utazás során felmerülő problémákat megoldja. Elvégzi a munkához kapcsolódó adminisztrációt.

Betölthető munkakörök:

-     Idegenvezető,

-     Autóbuszos idegenvezető csoportkísérő,

-     Városnézést lebonyolító idegenvezető,

-       Múzeumi idegenvezető, tárlatvezető,

-       Telepített idegenvezető,

-       Túravezető.

 

Turisztikai szervező, értékesítő

A turisztikai szervező, értékesítő szakember korszerű szakmai és gazdálkodási ismeretekkel, továbbfejleszthető tudással rendelkezik. A vállalkozás teljes körű tevékenységét végzi, irányítja, szervezi és ellenőrzi vezetői szinten (utazási irodában, idegenforgalmi hivatalokban, fizető-vendéglátás területén, szabadidőközpontokban). Közreműködik a felsővezetői döntést igénylő üzleti, gazdálkodási, pénzügyi, marketingtervek kidolgozásában. Komplex feladatokat önállóan végrehajt, irányít és ellenőriz. Összeállítja a vállalkozás árualap-kínálatát; reklámozza, kialakítja a cég arculatát. Megszervezi a turisztikai termékek értékesítését, figyelemmel kíséri a gazdasági szempontok érvényesülését. Folyamatos kapcsolatot tart a turisztikai piac szereplőivel. Gondoskodik a folyamatos munkamenet biztosításáról

Betölthető munkakörök:

-       Utazásszervező, tanácsadó,

-       Utazási irodai utasszervező,

-       Utazási referens,

-       Turisztikai referens,

-       Utazási irodai ügyintéző,

-       Üdülésszervező.