Nemzeti Tehetség Program (NTP-KKI-B-15-0267 pályázat ”Géniusz-képző” )


 

A Nemzeti Tehetség Program alapvető célja a Magyarországon és a külhoni magyarlakta területeken a tehetségsegítés fejlesztése. A Nemzeti Tehetség Program elfogadásával az Országgyűlés 2008-2028 között, 20 évre kiemelt lehetőséget ad a tehetséges fiatalok hosszú távú, folyamatos és biztonságos segítésére.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2015–2016. évi cselekvési programja alapján nyílt pályázatot hirdetett A köznevelési és a kulturális intézményekben működő tehetséggondozó programok támogatására.

 

A pályázat célja:

A köznevelési és a kulturális intézményekben működő komplex tehetséggondozó és tehetségfejlesztő programok megvalósításának támogatása.

 

Iskolánk a fent nevezett pályázaton nyert, melynek keretében a diákok megismerkedhettek speciális étkezési módokkal, ételeket készíthettek el és kóstolhattak meg. Az ételek elkészítése során olyan alapanyagokkal találkoztak, melyeket lisztérzékenyek, cukorbetegek, tejcukorérzékenyek fogyaszthatnak.

 

A program megvalósításában résztvevők:

-       Körömi Kitti, iskolapszichológus

-       Szabó Dezső, vendéglátó üzemgazdász, közgazdász tanár (turizmus – vendéglátás),

-       Czövekné Szabó Annamária, német szakos tanár, idegenforgalom-szálloda szakos közgazdász

-       Gellényi Erika, közgazdász tanár vendéglátás-szálloda szakon,

-       Tóth-Bosits Andrea, pénzügyi szakos közgazdász

-       iskolánk tehetséges tanulói közül 10 fő

 

Pályázat végrehajtása:

 

1.)   60 órás tanórán kívüli, a fiatalok érdeklődési területeire épülő, új kezdeményezésű, általános felfedezési tapasztalatokat nyújtó komplex tehetségazonosító, tehetséggondozó program megvalósítása, melynek eredményeképpen tárgyiasult alkotás jött létre. A tehetségműhelybe bevont tehetségígéretek száma 10 fő (önismeret, teszt, kiválasztás, táplálkozási ismeretek, élelmiszeranyag ismeretek, termékbemutató, tapasztalás, anyaghányad-számítás, energia- és tápértékszámítás, vállalkozási ismeretek, ételkészítés gyakorlata).

2.)   A 60 órás komplex tehetséggondozó programba bevont fiatalok számára szervezett bentlakásos, 3 napos tehetséggondozó szaktábor (ételek elkészítése, fázis- és ételfotózás, tápanyag- és energiatartalom számítása, kiadvány, receptfüzet összeállítása, célcsoport meghatározása az értékesítéshez, piacra jutás feltérképezés)

3.)   A produktum létrehozása és bemutatása

(ide csatolni a pdf produktumot)

 

A programot összefoglaló táborozásról a diákoknak a következő véleményük volt:

 

A 3 napos táborozásunk alatt rengeteg új gyakorlati ismeretre tettünk szert, például különböző allergénmentes termékeket ismertünk meg és készítettünk el, valamint a marketinggel is barátkoztunk. Ismételten megfőztük azokat az ételeket, melyeket korábban a program során elkészítettünk és cukormentes diétás ételeket is készítettünk.

A tábor során volt lehetőségünk megismerkedni Debrecen megyei jogú város látnivalóival, valamint üzemlátogatáson részt venni a Hotel Aranybika*** szállodában. Volt lehetőségünk bejárni a Nagyerdőt és Debrecen főutcáján is korzózhattunk, útba ejtve a Nagytemplomot, a Csonkatemplomot, és a Debreceni Egyetem épületét is megcsodálhattuk.

A tábor folyamán olyan ismeretekre is szert tettünk, melyekre az iskolai tanórákon nem volt lehetőségünk. A táborozás hangulatát nagyban befolyásolta Debrecen szépsége, valamint a tábor időpontjában tartandó születés- és névnapok, melyeket kellő mértékben megünnepeltünk egy kis diétás sütemény elkészítésével és jóízű elfogyasztásával. Természetesen a Fórum Debrecen pláza is nagy hatást gyakorolt a táborozók többségére, valamint a táborhelyen történő csapatépítés is egy olyan lehetőség volt, melyet nem minden nap élhetünk meg.

 

CsatolmányMéret
géniusz .pdf1.17 MB
a1.jpg16.48 KB
a2.jpg20.58 KB
a3.jpg16.98 KB
a4.jpg82.59 KB