Békéscsabai SZC Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek keris diákoknak! Jelentkezzetek! Erasmus+

Külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek a KERI-s diákoknak!

Jelentkezzetek!

 

Csatlakozzatok ti is az Erasmus+ által finanszírozott programhoz!

 

Bővebben...


Fontos tudnivalók

Tisztelt diákok és szülők!

 

Nyári ügyelet: minden héten szerdán 800 – 1600-ig

A nyáron csakis az ügyeleti napokon lehet ügyet intézni az iskolában (pl. igazolás). Postai úton kért igazolást csak és kizárólag megcímzett és felbélyegzett boríték megküldése mellett postázunk vissza. A határidőkért felelősséget nem vállalunk a posta miatt.

Korrepetálás: 2019. augusztus 26-27. 1000 – 1300.

Javítóvizsga, osztályozó vizsga: 2019. augusztus 28. 800.

A javítóvizsgára minden tanuló a bizonyítványát hozza magával és megfelelő öltözékben jelenjen meg!

Egészségügyi teendők a nyár folyamán: Az egészségügyi kiskönyvhöz a tüdőszűrő- és bőrgyógyászati vizsgálatot nyáron tessék elvégezni! Az osztályfőnöktől a bizonyítványosztáskor minden tanuló megkapta az iskolalátogatási igazolást és a tüdőszűrő beutalót.

Szeptember 2-től csak érvényes egészségügyi kiskönyvvel jöhetnek azok a tanulók, akiknek gyakorlati órájuk van.

Közösségi szolgálat: az érintett osztályok tanulóit kérjük, hogy gyűjtsék az óraszámokat, és a füzetet pontosan töltessék ki (bővebb információ a honlapon külön menüpontban).

Tankönyvosztás: A 2019. augusztus 26-i héten. Az osztályok beosztását augusztus elején külön hirdetményben tesszük közzé!

Összefüggő nyári gyakorlat: A továbblépés feltétele a nyári gyakorlat tényleges letöltése. Táppénzes papírral nem váltható ki. Az igazoló és értékelőlapot szeptember 2-án kell leadni, az első osztályfőnöki órán. Aki nem adja le, nem mehet a következő évfolyamba.

Első tanítási nap és tanévnyitó ünnepség: 2019. szeptember 2. (hétfő) 800.

Hozni kell a bizonyítványt, egészségügyi kiskönyvet, közösségi szolgálat kisfüzetet, nyári gyakorlat igazolólapot!

Megjelenés fekete-fehérben, alkalomhoz illően!

 


Szakács sikerek Verőcén

A Szabadtűzi Lovagrend Gasztronómiai Egyesület szervezésében 2019. április 27-28-án Verőcén zajlott 24 csapat részvételével a Vendéglátóipari Szakképző Intézmények XVII. Kárpát-medencei, Szabadtéri, Tóth Jutka Emlékversenye, melyre iskolánk két csapata nevezett be.

A verseny két fordulóból és az azokat kiegészítő meglepetés feladatokból állt. Minden csapatnak mindkét napon egy-egy Kárpát-medencei tájegységet kellett választania, és ennek megfelelő menüsort elkészítenie. Az első nap sült ételek kategóriában szabadtéren készített ételsort (előétel, főétel, desszert), a második nap főtt ételek kategóriában szabadtéren készített ételsort (leves, főétel, desszert) várt és értékelt a zsűri.

Iszáka Szilvia Bianka, Jenei Petra, Mohácsi Zserald és Széplaki Dávid 2/10/2 osztály fogadós tanulói sült ételét ezüstéremmel, a főtt ételeket szintén ezüstéremmel jutalmazta a zsűri.

Felkészítő tanáruk: Csete Erzsébet

Balogh György, Csáki Bence, Hlacs Szabolcs és Tóth Ákos Lajos 11. osztályos szakács tanulók levesét különdíjjal, a sült ételét ezüstéremmel, a főtt ételét aranyéremmel, összetettben a munkájukat bronzéremmel jutalmazta a zsűri.

Felkészítő tanáruk: Balog Katalin

A zsűri Balog Katalin munkáját a 2. legeredményesebb szakoktatói tevékenységéért Tóth Jutka Kupával értékelte.

Gratulálunk a kiemelkedő eredményhez!

 


OSZKTV országos döntő Veszprémben

2019. április 27-én a Veszprémi SzC "SÉF" Vendéglátóipari és Turisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában került megrendezésre az Országos Szakközépiskolai Közismereti Tanulmányi Verseny országos döntője, ahol iskolánkat Felegyi Dominik 3/11/6. osztályos szakács tanuló reál és Aszódi János 3/11/3. osztályos cukrász tanuló humán kategóriában képviselte.

Reál kategóriában (matematika, fizika, informatika) 20 versenyző jutott be a regionális versenyekről az országos fordulóba. A verseny során az írásbeli feladatok mellett fizikai ismereteket igénylő kísérlettel mérték össze tudásukat a versenyzők.

Dominik az országos versenyen 7. helyezést ért el.

Felkészítő tanárai: Molnár Erzsébet és Moravszki János.

Humán kategóriában szintén 20 versenyző jutott be a regionális versenyekről az országos fordulóba. A verseny során az egyik feladatuk a Magyarország 1945-1989 között, valamint Ady Endre és Móricz Zsigmond életéről, munkásságáról összeállított feladatlap megoldása volt. A szóbeli részben állásinterjú keretében egy szabadon választott XX. századi történelmi vagy irodalmi személy bemutatása volt a feladat.

János az országos versenyen 5. helyezést ért el.

Felkészítő tanára: Tóth Péter.

Gratulálunk a diákoknak és felkészítő tanáraiknak a kiváló eredményhez!

 


25. KeriPiknik

szervezésében a KeriPiknik.

Változatos, színes programok tették sikeressé ezt a napot, melynek során a következő versenyszámokkal méretették össze tudásukat az osztályok: egészségügyi TOTÓ, hidegtálak versenye szárnyas húsok felhasználásával, nemzetközi konyha főzőverseny, szelfi verseny, jelmezverseny, tésztaevő verseny és különböző sportversenyek.

A legjobban teljesítő osztályok díjazásban részesültek, ajándékcsomagot, bowling- és strandbelépőt, fagylaltozási lehetőséget nyertek.

A KeriPiknik verseny eredményei:
I. 1/9/6 osztály
II. 9/B osztály
III. Ksz 11/9 és 2/14/A osztály

A futball eredmények:
I. 11/C osztály
II. 3/11/4 osztály
III. 3/11/1 osztály

A röplabda eredmények:
I. 13/D osztály
II. 12/D osztály
III. 12/B osztály

Gratulálunk a nyertes osztályoknak!

Köszönjük a szervezők munkáját!


Székelyföldön jártak diákjaink

2019. április 14-18. között iskolánk 11/A, 11/B, 11/C és 12/D osztályos diákjai a Határtalanul! program keretében a Székelyföldön kirándultak a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola diákjaival. A kirándulás során jártunk többek között Kolozsváron Mátyás király szülőházánál, Szovátán, a Parajdi Sóbányában, Farkaslakán Tamási Áron sírjánál, Korondon, Szejkefürdőn, a Békás-szorosban, a Gyilkos-tónál, Csíksomlyón, Csíkszeredán. Az utazás nagyon jól sikerült! A program következő részében a Bányai diákjait látjuk vendégül Békéscsabán. 

Projektmenedzser: Soós István
 

Országos döntőben a Keris diákok

2019. április 8-9-én Szolnokon került megrendezésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében az Ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak országos döntője (ÁSZÉV).

A 2019. februári elődöntőt követően vendéglátóipar ágazatban iskolánk 3 tanulója jutott be az ország legjobb 30 tanulója közé.

Az országos döntőben az emelt szintű szakmai érettségihez hasonló versenyfeladat megoldásával mérték össze tudásukat az ágazat legjobbjai.

Kovács Vivien országos 5., Lipták Lilla 8., és Marton Bettina 19. helyett ér el, ezzel továbbtanulásukhoz + 100, ill. +50 többletpontot szereztek.

Felkészítő tanárok: 
Molnárné Iván Éva
Harsányi Márton

A versenyfelkészülésben további segítő tanárok:
Hanyecz Ernő Antalné
Szabó Dezső

Gratulálunk a kiváló eredményhez!

 


34. Díszmunka bemutató és 4. Szakmák Éjszakája a Keriben

2019. április 12-án került megrendezésre a 34. Díszmunka bemutatónk és a 4. Szakmák Éjszakája.
Az iskola végzős tanulói mutatták be "mestermunkájukat", amelyeket független szakmai zsűri értékelt. A cukrász tanulók munkáját Hankó Szilvia, Jákób István és Uhljar Krisztina, az eladó és kereskedő tanulók munkáját Nagy Jánosné, Váczi Ildikó Mária és Vozárné Szabó Katalin, a pincér tanulók munkáját Asztalos Gyula, Bondár László és Vozár Márton, a szakács és a vendéglátó eladó tanulók munkáját Ambrus György, Kozma János és Tóth József értékelte.

A cukrász tanulók eredményei: 1. helyezett Kiss Nikolett Adrienn; 2. helyezett Csiaki Tímea; 3. helyezett Joó Leona; a zsűri különdíjjal jutalmazta Csaplár Dominika, Gecsei Kitti, Györösi Nikolett Kinga, Laczi Bernadett Beatrix, Plenter Izabell, Tóth Ivett Erika dísztortáját.

Az eladó tanulók eredményei: 1. helyezett Nagy Szilvia; 2. helyezett Tóth Rita; 3. helyezett Kovács Krisztina; a zsűri különdíjjal jutalmazta Dávid Vivien, Fazekas Krisztina és Nagy Fruzsina Tamara díszcsomagolását.

A kereskedő tanulók eredményei: 1. helyezett Jankai Karina Henriett; 2. helyezett Tarjányi László; 3. helyezett Mészáros Elvira; a zsűri különdíjjal jutalmazta Kovács Anna, Ribarics Margit Mária és Táncos Klaudia díszcsomagolását.

A pincér tanulók eredményei: 1. helyezett Lipták Lilla Katalin és Szirbucz Péter; 2. helyezett Bene Viktória és Éri Kitti; 3. helyezett Körömi Zoltán Pál; a zsűri különdíjjal jutalmazta Gyulavári Bálint, Debreceni Fatima, Peres Martina Mária, Papp Daniella, Tassi Kitti Zsanett, Purzsa Daniella Fruzsina és Szilágyi Erzsébet díszasztalát.

A szakács tanulók eredményei: 1. helyezett Lupsán Ilona Hedvig; 2. helyezett Rákóczi Gábor; 3. helyezett Kucsera Márk József; a zsűri különdíjjal jutalmazta Balogh Bence, Balogh Dzsenifer, Fajó Bianka Eszter, Faragó Lajos, Jansik Zsuzsanna Anita és Székely Cintia Alexandra ételcsodáit.

A vendéglátó eladó tanulók eredményei: 1. helyezett Krizsán Dzsesszika; 2. helyezett Soós Albert; 3. helyezett Farkas Veronika; a zsűri különdíjjal jutalmazta Gábor Levente, Lados Anna Imola és Nagy Tifani Krisztina szendvicseit és pohárkrémét.

A tanulók díszmunkáinak megvalósítását a duális képzésben résztvevő gyakorlati képzőhelyek segítették, melyet ezúton is köszönünk.

A tanulók jutalmazását a Zwack Unicum Nyrt., a Törley Pezsgőpincészet Kft., a Rajki Cukrászda és a KVISZA alapítvány biztosította.

Köszönjük a támogatásukat!

Köszönjük a zsűri munkáját! Gratulálunk a színvonalas munkákhoz és az elért eredményekhez!

 


Keris tanuló az Európa-bajnokságon

Mitykó Veronika, iskolánk tanulója első felnőtt világversenyén szakításban negyedik, lökésben hatodik, összesítettben pedig negyedik helyezést ért el a súlyemelők georgiai Európa-bajnokságának B csoportjában.
 
Edző: Bökfi János
 
Gratulálunk a kiváló teljesítményhez!


Aranyérem a Pelikán Kupán

2019. április 6-án a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében Szolnokon, az ABA–NOVÁK AGÓRA Kulturális Központban 14. alkalommal került megrendezésre a Pelikán Kupa, országos gasztronómiai verseny.

Iskolánkat szakács - hidegkonyha kategóriában Bogár János Barna Ksz 11/8. osztályos szakács tanulónk képviselte. A verseny során feladata volt egy nyolc személyes alkalmi hideg dísztál, valamint két hideg és egy meleg előétel elkészítése.

Bogár János Barna Halas dísztáljával országos 1. helyen végzett.

Felkészítő tanára: Horváth Ferenc

Gratulálunk a szép teljesítményhez!

 


Tartalom átvétel