Békéscsabai Szakképzési Centrum Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

Külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek keris diákoknak! Jelentkezzetek! Erasmus+

Külföldi szakmai gyakorlati lehetőségek a KERI-s diákoknak!

Jelentkezzetek!

 

Csatlakozzatok ti is az Erasmus+ által finanszírozott programhoz!

 

Bővebben...


Erasmus+ KA1 Finnország

Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Varga Richárd 1/13/B, valamint Máté Dominika és Komróczki Richárd 5/13/C osztályos vendéglátásszervező tanulók képviselték iskolánkat ebben a tanévben Finnországban.


Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai a Satakunta Educational Federation (Sataedu) oktatási intézmény üzemi konyháin és éttermeiben dolgoztak Kokemaki-ban és Kankaanpää-ban.

Tanulóink átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás.

A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Finnország számos nevezetességét.
A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a finn kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak angol nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is.

Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolánknak!


Aranyérem az Illéssy Gasztro Kupán

2017. december 2-án Kisújszálláson került megrendezésre az VI. Illéssy Gasztro Kupa, országos ételkészítési verseny, melyen iskolánkat 2 kategóriában három tanulónk képviselte.

Dudás Barbara (KSZ 12/8) cukrásztanuló kakaófestésben 1. helyezést ért el, Zsilinszki Diána és Domokos Imre (11/3) cukrásztanulók - aranyéremmel felérő - különdíjat szereztek!

Gratulálunk a tanulóknak és Lipcsei László felkészítő cukrászmesternek!


Erasmus+ KA1 Málta

Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Bozsó Gergő, Szilágyi Dániel 2/10/6 és Lukács Noel 3/11/6 osztályos szakács, Képíró Gergő, Szabó Ákos 2/14/B, és Nagy Roland 1/13/B osztályos vendéglátásszervező tanulók képviselték iskolánkat Máltán.
Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai szállodai (The Diplomat Hotel, DB Seabank Hotel) üzemi konyháin dolgoztak. Átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás.

A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Málta nevezetességeit.
A hónap hasznosan telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a máltai kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak angol nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is.

Ezúton is köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolánknak!


Nagy Imre emlékverseny

A Nagy Imre Alapítvány 2017. november 25-én Budapesten, a Nagy Imre  Emlékházban rendezte meg a Nagy Imre és kora történelmi emlékverseny országos fordulóját, ahol iskolánkat két csapat képviselte.

A Balogh Ervin Antal, Gál Bence és Prorok György összeállítású csapat második helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Soós István.

A Kovács Gábor, Radeczki Enikő és Sallai Klaudia összeállítású csapat a 4. helyen végzett. Felkészítő tanáruk: Mák Beáta.

Prorok György különdíjban részesült, mivel a verseny során a legjobb egyéni teljesítményt nyújtotta.

Gratulálunk a szép eredményekhez! Köszönjük a felkészítő tanárok munkáját!


Alapítványi bál a Keriben

2017. november 17-én negyedik alkalommal került megrendezésre a KVISZA (Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképzési Alapítvány) jótékonysági bálja.
A KVISZA-t 25 évvel ezelőtt Békés megyei vállalkozók alapították, azzal a céllal, hogy segítsék a szakképzést, a hátrányos helyzetű tanulókat és a tehetségek kibontakoztatását.
A bál szervezésében, lebonyolításában a kuratóriumi tagok mellett iskolánk oktatói és tanulói is részt vettek. Közös munkájuk eredményét a mellékelt képek mutatják. Köszönjük a munkájukat!
Köszönjünk támogatóinknak, valamint a bálon részt vett vendégeinknek, hogy elősegítették rendezvényünk sikerét! Az alapítvány a bál teljes bevételét iskolánk tanulóira fordítja.


Erasmus+ KA1 Lipcse

Az „Irány Európa! Kerisek szakmai gyakorlata és tapasztalatszerzése külföldön” pályázat keretében Annus Erik, Lippai Renáta, Vikor Bence 13/C vendéglátásszervező, Gecsei Kitti 10/3 cukrász, Janicsek Dorka 10/7 és Soós Anett 11/5 szakács tanulók képviselték iskolánkat Lipcsében.

Az egy hónapos szakmai gyakorlat során a csoport tagjai üzemi konyhákon, valamint a Lipcsei Egyetem központi menzájának konyháján dolgoztak. Átfogó képet kaptak egy nagyüzemi konyha mindennapi működéséről, a munkaszervezési folyamatokról, részt vettek a menüsorok összeállításában. Feladatuk volt a konyhai előkészítő műveletek megvalósítása, az ételkészítés, ételkiadás.

A szakmai munka mellett kulturális programokra is volt lehetőség, melynek során diákjaink megismerhették Lipcse városának nevezetességeit, eljutottak Drezdába, Prágába, és egy teljes hétvégét tölthettek el Berlinben.

A hónap hasznosan  telt el, hiszen a szakma gyakorlása mellett betekintést nyertek a német kultúra világába, szakmai szókincsük gyarapodott, sikerrel kommunikáltak német nyelven a munkahelyeken és a hétköznapi szituációkban is.

A külföldi gyakorlati helyek mind a hat diákunkat szakmai dicséretben részesítették.  Értékeléseik alapján a tanulóink kiválóan felkészültek, érdeklődőek voltak, valamint nagy igyekezettel, szorgalommal végezték a rájuk bízott feladatokat.

Gratulálunk a szép teljesítményhez és köszönjük, hogy jó hírét vitték iskolánknak!


Erasmus+ KA2 harmadik állomása

2017. október 22-27. között került megrendezésre az "Innovatív technikák az étel- és italkészítésben" témájú Erasmus+ KA2 projekt harmadik állomása a romániai Buzauban.
Iskolánkat a 11/C nyelvi előkészítős tanulói közül Balázs Kata, Borbély Zsombor, Fenyvesi Angelika, Kovács Vivien, Kun Andrea, Lipták Lilla, Marton Bettina, Oláh Kristóf, Uhrin Bettina, Vrbovszki Mónika és Dávidné Kovalcsik Gabriella, Zsilinszki-Kutasi Angéla tanárnők képviselték.
A török, bolgár, olasz és román fiatalokkal együtt érdekes szakmai és kulturális programokon vettek részt. Minden csoport bemutatta saját iskoláját, az ott folyó képzéseket és néhány vállalkozást, amelyek az adott ország duális képzésében részt vesznek. A szakmai program részeként mindenki elkészített egy, a saját országára jellemző desszertet.
A kulturális program részeként megismerkedtek Buzau és Bukarest nevezetességeivel, kirándultak a sárvulkánhoz.
A találkozó során tanulóink számos új információhoz jutottak, megismerkedtek más nemzetek fiataljaival, kultúrájával, gyakorolhatták az angol nyelvet.


Első helyen a Keri az őszi kupán

A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Diáksport Szövetség közös programja a Fair Play Kupa. A fiúknál 14 iskola, a lányoknál 10 középiskola nevezett Békés megyéből. Iskolánkat egy lány és egy fiú csapat képviselte a tornán. Mindkét csapat nagyszerűen szerepelt.
Az őszi fordulót mindkét csapatunk az 1. helyen zárta, bizakodva várjuk a tavaszi záró meccseket.


Gratulálunk a szép eredményhez!
Köszönjük a felkészítők munkáját!


Halloween a Keriben

Több éves hagyomány iskolánkban, hogy az idegen nyelvi munkaközösség megrendezi a kelta eredetű halloween napot.

Az ősi kelta hagyomány szerint október 31-én megnyílik a földi világot a szellemvilágtól elválasztó határ és az ártó szellemek megjelenhetnek az emberek életében. Ennek elkerülése érdekében töklámpást faragtak, ill. ijesztő ruhát öltöttek, hogy visszaűzzék az ártó szellemeket a saját világukba.

Erre emlékezve ezen a napon a hagyomány felelevenítése céljából tanulóink töklámpást faragnak, ijesztő sminket öltenek, ill. játékos feladatokat oldanak meg, mellyel ismereteiket szélesítik. A legjobban teljesítők jutalomban részesülnek.

Köszönjük a szervezők munkáját!


Tartalom átvétel