Egyéb kategória Érettségi kesztyűben és maszkban

Érettségi kesztyűben és maszkban

2020. március 16-án félbeszakadt a tanév. Pedagógus és tanuló egyaránt úgy érezhette, kettétörtek azok az álmok, tervek, elképzelések, melyekre 4-5 éve együtt készültek. Kezdetét vette egy szokatlan helyzet bezártsággal, online tanítással-tanulással. Megszűnt a személyes kontaktus tanár és diák között.


A koronavírus hatására elmaradt a szerenád és a hagyományos ballagás is. Most ezeknek minden mozzanata csak gondolatban történhetett meg. Képzeletben díszítettek osztálytermeket, csak otthon tudták felvenni ünneplő ruhájukat, nem ölelhették meg őket barátok, rokonok, elmaradtak a frizura-és virág költemények is. Nem csendülhettek fel a jólismert dallamok, nem búcsúzhattak el az osztálytermektől, az iskola épületétől, nem vethették át vállukon a tarisznyát. Megszakadt ez a mintegy 150 évre visszanyúló gyönyörű szép hagyomány.


Mind ezektől függetlenül – és mind ezek ellenére – eljutottunk egy mérföldkőhöz, mondhatni lezárult egy korszak és az életnek egy új szakasza indul el. Fogalmazhatok úgy is, hogy az érettségizők számára elérkezett a gyermekkor vége és ezzel együtt a felnőttkor kezdete is.


Igen, mivel május 4-én – a pandémiának köszönhetően – rendhagyó körülmények között kezdetüket vették az érettségi vizsgák. Iskolánk falai közé is megérkezett a kihívás. Már az előkészületekből is látszott, hogy intézményünk mindent megtesz annak érdekében, hogy biztonságos körülmények között kerüljön sor az írásbeli feladatok megoldására. A technikai munkatársaink már hetek óta fertőtlenítették a tantermeket, mosdókat, lépcsőházakat, nyílászárókat és azokat az eszközöket, kelléket is, amelyek használhatóak az írásbeli érettségin. Ez a takarítási- fertőtlenítési folyamat természetesen a vizsgák ideje alatt is kiemelt figyelemmel tovább zajlik. A lehető legnagyobb biztonság és nyugalom érdekében – a Kormányhivatalnak köszönhetően – minden érettségiző, valamint felügyelő tanár és technikai dolgozó számára biztosítani tudtuk a védőfelszerelést szájmaszk és kesztyű formájában, illetve rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő szer is. Aki hozott magával saját maszkot és gumikesztyűt, az természetesen használhatta azt.


Az osztálytermeket 5-6 fő vizsgázó számára rendeztük be, ennek következtében persze – az előző évek gyakorlatához képest – megnövekedett a felügyelő tanárok szükséges létszáma is.


A magyar nyelv és irodalom írásbelijére néhányan a diákok közül – családjukat féltve – talán nagyobb izgalommal érkeztek, mint tették volna azt „rendes” körülmények között.
A maszkban való írás kissé nehézkes volt számukra, mivel korlátozta a látást, – főleg a szemüvegeseknek nehezítette az életét – de viselése dolgozatírás ideje alatt nem volt kötelező.


A vizsga végén megkönnyebbülve adták be „műveiket” és e sorok megjelenésekor már a matematika feladatlapok beadása történik.
Remélem az a tudás és ismeret, amelyet tanáraik átadtak nekik, és ők szorgalmasan elsajátítottak, előbb vagy utóbb, de bőségesen megtérül.


Sok sikert kívánok nekik az elkövetkezendő napokra is!

Eke Ibolya
igazgató

Best Wordpress Gallery Plugin

Related Post